A hallókészülék védelme

7 tipp szélsőséges időjárás esetére

Bár ezen a télen a hideg és hóesés nem állított minket túlságosan nagy kihívások elé, de a leghidegebb évszaknak még messze nincsen vége. Így, ha eddig nem tettük volna meg, itt az ideje, hogy megtegyük a szükséges lépéseket akkorra, ha betoppanna az igazi tél. Sajnos sok hallókészülékviselő minden mással kapcsolatban gondosan felkészül ilyenkor, csak éppen az egyik legfontosabb eszköz, a hallókészülék védelme marad le a listáról.

Annak ellenére, hogy a hallókészülékeket úgy tervezték, hogy ellenálljanak az átlagosnál mostohább körülményeknek is, a szélsőséges időjárás így is okozhat kellemetlen meglepetéseket. A hallókészülékek ellenálló burka alatt érzékeny eszközök rejtőznek, amelyek különösen a téli hónapokban extra karbantartást igényelnek. Megfelelő gondozás nélkül előfordulhat, hogy az időjárás okozta károsodás miatt szervizbe kell küldeni a hallókészülékeket.

Bár a hallókészülék javítására ma már felkészült szakszerviz hálózat áll rendelkezésre, a megelőzés mindig jobb stratégia mint a “gyógyítás”. Alábbi tippjeink segítségével megtehet mindent a hallókészülék védelme érdekében, a hideg évszak alatt és után is.

Hogyan befolyásolhatja hallókészüléket a hideg időjárás?

A nedvesség, az alacsony hőmérséklet és a téli páralecsapódás a fő okai annak, ha a hallókészülék károsodik. Ezek külön-külön is hatással lehetnek eszközeinkre:

Az elemek és akkumulátorok gyorsabban elhasználódnak

Az akkumulátorok és a hallókészülékek többségében használt elemek érzékenyek a hőmérsékletre és hidegebb időben nem működnek olyan jól. Az alacsony hőmérséklet ugyanis a szokásosnál gyorsabban gyengíti és kiszárítja az elemeket, lemeríti az akkumulátorokat

Páralecsapódás a hallókészülékekben

Az alacsony kinti hőmérséklet a páralecsapódás esélyének növekedéséhez vezet. Páralecsapódás többnyire akkor fordul elő, ha hosszabb ideig a kinti alacsonyabb hőmérsékleten nedvesség gyűlik össze a hallókészülékben, ami a magasabb hőmérsékletű épületbe vagy a szobába lépve lecsapódik, hasonlóan a szemüveg bepárásodásához.

A lecsapódott nedvesség károsíthatja a belső alkatrészeket, például az elemtartót. De a nedvesség megakadályozhatja azt is, hogy a hang a mikrofonokhoz jusson. Ez csökkenti a hallókészülékek hatékonyságát, de ami ennél is fontosabb, a készülék károsodáshoz is vezethet.

Téli sportok és hallókészülékek 

A hallókészüléket használók többnyire szívesebben veszik le hallókészüléküket, ha téli sportokban vesznek részt. Ennek logikus indoka a hallókészülék védelme, hogy szárazon tarthassák, és persze ne veszítsék el őket.

Érdemes azonban figyelembe venni azokat a kockázatokat, amiket a hallókészülék hiánya okozhat sportolás közben. Kockázatos, ha nem viseljük hallókészülékünket sportolás közben, mivel nem halljuk, mi történik körülöttünk. És talán meglepő, de könnyebben veszítheti el készülékeit, ha azok nincsenek a fülében.

Nedvesség okozta károsodás jelei

A hideg időben a nedvesség és a páralecsapódás leginkább a hallókészülék hangszóróit és a mikrofonokat érinti. Van néhány biztos jel arra, hogy hallókészüléke károsodott:

 • a hangok torzak és zavarók
 • a hallókészülékek működése időnként leáll, majd újraindul
 • a hangok elhalkulnak
 • statikus zajt hall a hallókészülékeken keresztül
 • a hallókészülék hangos zaj esetén kikapcsol

Hallókészülék javítás

Ha a fenti jelek bármelyikét észleli, javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy hallókészüléke sérült-e, és szükség esetén keressen fel egy szakszervizt. Néhány dolog amit ellenőrizni érdemes, mielőtt a szervizt hívná:

 • Győződjön meg arról, hogy a hallókészülék be van kapcsolva, és a T-kapcsoló – ha van – megfelelően van beállítva.
 • Ellenőrizze, hogy az elemek megfelelően vannak-e behelyezve, illetve, hogy nem látszanak-e rajtuk korrózió jelei. Ha fehér porszerű anyagot észlel az elemeken, azonnal cserélje ki őket.
 • Ellenőrizze a fülillesztéket és a hangkimenetet, és győződjön meg arról, hogy nincsenek-e eldugulva a fülzsírtól. Ha illeszték gyanánt dómokat használ, ellenőrizze, hogy nem sérültek-e.
 • Ellenőrizze, hogy nincs-e nedvesség az akkumulátor érintkezőin, ahol az elemek hozzáérnek a hallókészülékhez. Ha ilyet lát, száraz pamut törlővel gyengéden távolítsa el a nedvességet.

Ha hallókészüléke ezek után a lépések után nem működik, akkor nagyobb nedvességkárosodást szenvedhetett. Ha fülbe helyezhető (ITE) hallókészülékről van szó, a hallókészülék-szárító készülék segíthet, ezzel teljesen kiszáríthatja őket a további károsodás elkerülése érdekében.

Fül mögötti (BTE) hallókészülékek esetén ellenőrizze, hogy van-e nedvesség a csövekben. Ha ilyet lát, beszerezhet egy fülilleszték pumpát, amellyel eltávolíthatja a nedvességet a csőből.

Frusztráló, ha a hallókészülék úgy károsodik, hogy az egyébként könnyen megelőzhető lett volna, és emiatt maradunk le fontos hangoktól, vagy kell fizetnünk a javításért (és a javítás ideje alatt nélkülöznünk készülékeinket).

Annak érdekében, hogy ezek kockázatát a lehető legkisebbre csökkenthesse a hideg időben, védje készülékeit!

Módszerek a hallókészülék védelme érdekében

Használjon fülvédőt

A fülvédő nemcsak a fülét tartja melegen, hanem a hallókészülékét is szárazon tartja. Segít megvédeni a hallókészüléket az esőtől, hótól és a ködtől. Segít megakadályozni a páralecsapódáshoz vezető nedvesség felhalmozódását.

Szerezzen be egy pár hallókészülék védőtokot

A teljesen természetes anyagból készült hallókészülék tok hasonló módon csökkenti a nedvesség mennyiségét, amellyel a hallókészülék érintkezik, ahogy a kalucsni védi a cipőt. Segít távol tartani a hallókészüléktől az izzadság, az eső, a hó vagy a hidegből meleg környezetbe érkezés miatt keletkező nedvességet.

A tokokat különböző méretben és színben gyártják, moshatók, és könnyen ráilleszthetők a fül mögötti hallókészülékre a biztonság érdekében. Ezenkívül szélvédőként szolgálnak a  hallókészülék mikrofonjához.
A vállalkozó szelleműek pedig akár házilag is elkészíthetik maguknak!

Kerülje a nedvességet

A nedvesség az elsődleges oka a hallókészülékek hideg időjárás idején szerzett szinte minden károsodásának. A legnagyobb kárt úgy okozhatja, ha bejut az elemajtóba és ott összegyűlik a készülékekben. Feltétlenül szárítsa meg a hallókészülék elemajtaját és egyéb egységeit, vagy hagyjon időt a nedvesség elpárologtatására. Vásárolhat hallókészülék párátlanítót is, amely segít eltávolítani a nedvességet a készülékekből. Alvás közben működtesse egy éjszakán át, hogy reggel már egy használatra kész, nedvességmentes hallókészüléke legyen.

További módszerek a hallókészülékek védelme érdekében

 • Ne hagyja a hallókészüléket vagy az elemeket fűtetlen környezetben!
 • Ügyeljen arra, hogy esőben használjon esernyőt vagy kapucnis kabátot, nehogy víz kerüljön a hallókészülékbe.
 • Vigyen magával tartalék elemeket / akkumulátorokat.
 • Gyakran ellenőrizze hallókészülékét, hogy észrevegye, ha nedvesség olyan helyekre jutott el benne, amik a károsodásához vezethetnek

A hideg időjárástól függetlenül a tél remek alkalom a szórakozásra és a szeretteivel való kötődésre. Ne hagyja, hogy a sérült hallókészülék befolyásolja az élvezetet vagy megnehezítse a kommunikációt a környezetében lévőkkel. A fenti tippek segíthetnek abban, hogy a legtöbbet hozza ki a télből, és a lehető legjobban működjenek készülékei.

Fedezze fel az Audiopont Halláscentrumok hallókészülék kínálatát

Időpontot egyeztethet hallásvizsgálatra, vagy szakembereinkkel ellenőrizheti hallókészülékét. Forduljon hozzánk bizalommal, ha a halláskárosodása kezelését és az életminőségét javító megoldásokat szeretne kapni.

Képek: Oticon

Szólj hozzá