A hallókészülék ár

Nem meglepő, hogy azok, akik először szembesülnek annak a lehetőségével, hogy a jövőben hallókészüléket kell viselniük annak érdekében, hogy visszanyerjék hallásukat, inkább a hallókészülék ár és a döntés más anyagi és esztétikai vonzataival kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, nem pedig a készülék programozhatósága, az elemek élettartama és más technikai jellegű tulajdonságai érdeklik őket első körben.

 

Amit mindig tudni szeretett volna a hallókészülék ár és ártámogatás kérdéskörében, de soha nem volt kitől megkérdezni

Tény, hogy a leggyakrabban felmerülő kérdésekre nem is olyan egyszerű megtalálni a választ. Kollégáink segítségével összegyűjtöttük hát a leggyakoribb, legtöbb ügyfelünket foglalkoztató kérdéseket, és az alábbiakban igyekszünk rájuk röviden és érthetően választ is adni.

Hol lehet hallókészüléket kapni?

Mivel a hallókészülékek a hallásproblémával élők életminőségének javulását szolgálják, ezek a készülékek gyógyászati segédeszközöknek minősülnek, és többnyire erre szakosodott gyógyászati segédeszköz szaküzletekben kaphatók, amik magukat halláscentrumnak, hallásszalonnak vagy hallásközpontnak nevezik. Ezeket a szaküzleteket önálló üzlethelyiségekben, vagy gyakran kórházak, illetve járóbetegellátó intézetek területén az audiológián vagy annak közelében találhatjuk meg.

A leggyakoribb kérdés: Mitől függ, hogy milyen magas lesz a hallókészülék ár?

Amint felmerül az igény egy hallókészülékre, szinte ez az első kérdés, amivel találkozunk:

„Mennyibe kerül?”

Ezt a kérdést azért nehéz röviden megválaszolni, mert egy hallókészülék ára függ a típustól, a modelltől, melyeket halláscsökkenésének mértéke határoz meg, és természetesen az ügyféligényeinek megfelelő tudásszinttől is. Így ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mennyibe fog kerülni az Önnek megfelelő hallókészülék, el kell végeznünk a hallásvizsgálatot a kiegészítő diagnosztikai tesztekkel együtt, és fel kell mérnünk az Ön igényeit (milyen a hallásállapota, milyen környezetben fogja használni a készüléket, milyen a kézügyessége, esztétikai igénye, stb.).

Minél több funkciót lát el egy készülék, minél több szituációhoz képes alkalmazkodni, ezáltal megkönnyítve viselője életét, annál magasabb a hallókészülék ára is.

Vásárolhatok-e hallókészüléket az Interneten?

Legálisan nem. Bár a gyógyászati segédeszközök egy részét be lehet szerezni akár egy webshopból is, anélkül, hogy el kellene menni egy szaküzletbe, a hallókészülékek értékesítése csak szabályozott folyamatot követve történhet, amelynek kihagyhatatlan lépései a fül és a hallás vizsgálata orvosi- és audiológiai szempontból, amit a hallókészülék személyre szabása, majd kötelező jelleggel legalább 15 napos otthoni kipróbálása követ.

Az Interneten gyakran hirdetnek használt hallókészülékeket. Ezek sokkal olcsóbbak, miért ne vegyek ilyen készüléket?

Az emberek hallásállapotát az úgynevezett hallásgörbével lehet jellemezni. Ennek a görbének az alapján segít kiválasztani az audiológus azt a hallókészüléket, amely annak beprogramozása, és többszöri utánállítása után képes lesz majd a halláson javítani.
Ez a görbe majdnem olyan egyedi, mint az emberi ujjlenyomat, elhanyagolható az esélye annak, hogy egy olyat találjunk, amely előzetes vizsgálatok és az egyéni igényekhez történő beállítás nélkül képes a megfelelő hangosításra, és még a hallásgörbénknek megfelelő módon is van beállítva.

A másik érv, ami az ilyen vásárlás ellen szól, hogy az eladásra kínált készülék szinte biztosan a TB (OEP, NEAK) által biztosított támogatást igénybe véve lett megvásárolva, ezért a vásárlástól számított első hat évben NEM rendelkezhet vele teljesmértékben a gazdája, így nem is adhatja el.
A 6 évesnél idősebb készülékek pedig sem technológiai színvonaluk, sem pedig működési állapotuk miatt nem érdemesek már a megvásárlásra, és karbantartásukra sem nagyon van mód.

Csak vényre lehet hallókészüléket vásárolni?

A gyógyászati segédeszközök – beleértve hallókészülékeket is – nem vénykötelesek, ezért, ha hallókészüléket szeretnénk vásárolni, csak akkor van szükségünk vényre, ha szeretnénk igénybe venni a társadalombiztosítási támogatást. Vény nélkül a készülék teljes árát a vevő fizeti ki, ezért is érdemes a NEAK támogatást igénybe venni.

Az egészségbiztosítása fedezi a hallókészülékek teljes árát?

A rövid válasz az, hogy többnyire nem. Bővebben:

Minden, TAJ-számmal rendelkező magyar állampolgár vehet igénybe a készülékre állami támogatást. Ha magánrendelésen állapítják meg a hallásromlást (fül-orr-gégész és audiológus szakorvosnak kell megállapítania a halláscsökkenésünk mértékét), akkor is rendelhet az orvos gyógyászati segédeszközt, ha az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján erre jogosult.

A támogatást azok vehetik igénybe hallókészülék vásárlásakor, akiknek az adott oldalon a beszédfrekvenciák átlagát (500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz ) nézve halláscsökkenése meghaladja a 20 dB-t. (14/2007. (III. 14.) EüM rendelet, 10. melléklet)

  • Amennyiben valaki rendelkezik Közgyógyellátási Igazolvánnyal, a hallókészüléket és annak szervizét is 100%-ban finanszírozza a társadalombiztosítás.
  • Kizárólag 9 és 18 év közötti betegek számára, vagy legfeljebb középiskolai tanulmányaik befejezéséig a 18 év feletti betegek számára elérhető a 98%-os támogatás, a TB által meghatározott szűkebb készülék körre (emelt támogatás).
  • Kizárólag 9 év alatti betegek számára elérhető a szintén 98%-os támogatás, a TB által meghatározott másik szűk készülék körre (kiemelt támogatás).
  • Mindenki más, aki az alapfeltételeknek megfelel, maximum 70%-os támogatásban részesülhet

Mitől függ, hogy mekkora támogatást adnak a hallókészülékre?

A támogatás mértéke készülékenként eltérő. Ennek az az oka, hogy a különböző típusú hallásproblémákhoz kapcsolódóan bizonyos hallókészülék csoportokat alakítanak ki. Ez azt jelenti, hogy egy adott típusú hallásproblémának a korrigálására egy adott csoportba besorolt hallókészülékek alkalmasak. Egy csoporton belül a legalacsonyabb árfekvésű hallókészülék árához az OEP 70%-os támogatást nyújt. Csupán ezzel az összeggel járulnak hozzá az egyazon csoportba tartozó, magasabb árfekvésű hallókészülékek megvásárlásához is, ezért van az, hogy a drágább készülékekre százalékos mértékben alacsonyabb támogatást kaphatunk, mint az alacsonyabb árfekvésű darabokra.

Összefoglalva a 70%-os OEP támogatás az adott csoporton belül a legalacsonyabb árú készülékre vonatkozik, az ennél drágább készülékek támogatása ennél kisebb mértékű, ám összegszerűen azonos.

 Fontos megjegyezni, hogy a NEAK nem minden hallókészülékhez nyújt támogatást. A NEAK SEJK nevű információs weboldalán mindenki számára elérhető az a lista, amely a támogatással vásárolható hallókészülékeket tartalmazza. Itt megtekinthető a készülékek teljes (támogatás nélküli) ára, a támogatás mértéke, és az általunk fizetendő összeg.
https://sejk.neak.gov.hu/content.php?s=catalog&portallang=hu

(Sajnos nem lehet közvetlenül rálinkelni a hallókészülékes oldalra, de ha a fenti linkre kattintanak, ott a 21-es (21 SEGÉDESZKÖZÖK KOMMUNIKÁCIÓHOZ, TÁJÉKOZTATÁSHOZ ÉS JELADÁSHOZ) menüpontot kell kiválasztani, és azon belül is a 21 45 (21 45 HALLÁSJAVÍTÓ ESZKÖZÖK) lehetőséget. Jó böngészést az oldalon!)

Miért eltérő a támogatás mértéke?

A támogatás mértékét jogszabály (14/2007. (III. 14.) EüM rendelet) határozza meg. A támogatás mértéke függ a hallókészülék technológiai besorolásától (ISO csoport) és készülék teljes árától.  A társadalombiztosító által támogatott hallókészülékek ára kötött, ez azt jelenti, hogy egy támogatott készüléktípus ára mindenhol ugyanannyi lesz.

Több készülék közül választhatok?

Bizonyos korlátokat figyelembe véve igen. A vizsgálat során készült hallásgörbe alapján a megfelelő teljesítményű készülékek közül a beteg egyéni élethelyzete, igényei és anyagi lehetőségei figyelembevételével az audiológus választja ki azokat a készülékeket, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a lehető legtöbb elvárásnak megfeleljenek. Természetesen a méret és az ár szempontjából a vásárlónak is van beleszólása a választásba. A törvény 15 napos kötelező próbahordási időt ír elő, ha úgy érezzük, a készülék nem megfelelő, akkor 15 napon belül visszavihetjük és másikat választhatunk.

Milyen időközönként kaphatok támogatást új készülék vásárlására?

A hallókészülékek gyógyászati segédeszközök, melyekre 6 évente vehető igénybe TB támogatás.

Természetesen előfordulhat, hogy a fentieken túl is maradtak olyan kérdések, amikre választ szeretne kapni. Halláscentrumainkban örömmel válaszolunk minden hallásával, a hallásvizsgálatokkal, a hallókészülékekkel vagy a hallókészülék vásárlást követő utógondozással kapcsolatos kérdésére!

Szólj hozzá