Minden, amit tudni érdemes: a hallókészülék elem

A hallókészülék csodálatos találmány, hiszen visszaadhatja az elveszettnek hitt hangokat. Ezek a készülékek komplex eszközök, amiket csak akkor érdemes leváltani, ha jelentősen változik a hallásunk vagy az igényeink, de ettől eltekintve hosszú évekig is kitartanak. A hallókészülék elem viszont rövidebb ideig bírja és rendszeresen cserélni kell, hogy az eszközök a legjobb teljesítményt nyújtsák, és hogy segítségükkel újra élvezhessük a hangokkal teli, vibráló világot.

Hallókészülék elem típusok

A hallókészülék elemek négy méretben kaphatók, gyártótól függetlenül egységesen használt színkódokkal és számozással ellátva. A hallókészülékünkhöz bármely gyártó által forgalomba hozott elem használható, ha az a készülékünkhöz meghatározott számozással vagy színkóddal van ellátva. Szakértő audiológusaink  nem csak a legmegfelelőbb hallókészülék, de az ahhoz tartozó elemek kiválasztásában is tudnak segíteni.

A napjainkban használt hallókészülék elem szinte kizárólag cink-levegő technológiával működő gombelem. A levegővel érintkezve aktiválódik, ezért, amíg el nem kezdjük használni, a csomagolásában, teljesen lezárva kell tárolni.

Érdekesség, hogy egy hallókészülékes fiatal fiú, Ethan Manuell fedezte fel, hogy az elemek élettartama akár három nappal is meghosszabbítható, ha valaki követi az úgynevezett öt perces szabályt. Ennek lényege, hogy az elem kicsomagolása után várni kell 5 percet, mielőtt behelyezzük az elemeket a hallókészülékbe.

Milyen gyakran kell cserélni a hallókészülék elemeit? 

Ez az egyik leggyakoribb és legfontosabb kérdés, ami felmerül a témával kapcsolatban.

A hallókészülék elemeinek  élettartamát több tényező is befolyásolja, de általánosságban elmondható, hogy a szabványos hallókészülék elemek 3-22 napig működnek a hallókészülék és az elem típusától, annak kapacitásától, a hallókészülék használati módjától és gyakoriságától, valamint a készülékek közötti streamelés mértékétől függően.

Hogyan lehet maximalizálni a hallókészülék elemek élettartamát?

Bár eltérő módon, de mindegyik hallókészülék típus jelzi, ha az elem hamarosan lemerül és ideje cserélni.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassa ki a hallókészülékből, az alábbiakra érdemes odafigyelnie.

A napi készülékviselési idő hossza

 • Minél tovább viseli a készüléket a nap során, annál kevesebb napig bírja az elem.
  Mindig kapcsolja ki a hallókészüléket, amikor nem használja és tartsa nyitva az elemajtót. Ez a módszer megakadályozza, hogy az elemek a  szükségtelen működés miatt idő előtt lemerüljenek.
 • Streaming és más vezetéknélküli kapcsolódással történő használat
  A telefonhívások, a zene streamelése nagyon népszerű szolgáltatás, azonban     gyorsabban lemerítheti az elemeket.
 • Nedvesség
  A nedvesség jelenléte gyorsabban lemerítheti az elemet!
  Ne tartsa az elemeket a fürdőszobában, mert a pára negatívan befolyásolhatja élettartamukat.
  Sokan a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban tárolják az elemeket, és azt gondolják, hogy ezzel meghosszabbítják azok élettartamát. Valójában ez a módszer nem kívánt páralecsapódást okozhat az elemek tömítése alatt és használhatatlanná őket.
  Annak érdekében, hogy a lehető legjobban működjenek, tárolja őket szobahőmérsékleten és tartsa szárazon!
  A cink-levegő elemet használó hallókészülékeket beteheti éjszakára egy párátlanító készülékbe is, hogy megakadályozza a nedvesség felhalmozódását és másnap a hallókészülék újra csúcsformában működjön.

6 hasznos tanács a hallókészülék elemeinek ápolásához

 Tárolja a hallókészülék elemeit normál szobahőmérsékleten.

 1. Elemcsere előtt alaposan mosson kezet. Az elemeken lévő zsír és szennyeződés károsíthatja a hallókészüléket.
 2. Hagyja nyitva a hallókészülék elemajtaját éjszakára, hogy a nedvesség távozhasson. Ezzel elkerülheti az elem korrodálódását és a hallókészülék károsodását.
 3. Azonnal távolítsa el a lemerült elemeket. A teljesen lemerült elem megduzzadhat és nehezen eltávolítható.
 4. A hallókészülékek elemei gyakran nagyon hirtelen lemerülhetnek, ezért érdemes mindig magánál tartania egy extra elemkészletet.
 5. A tartalék elemeket tartsa eredeti csomagolásukban, távol érméktől, kulcsoktól vagy más fémtárgyaktól.

Érdemes újratölthető hallókészüléket választani?  

A fogyasztói igényekre reagálva egyre több gyártó kínál tölthető hallókészülékeket. Ezeknek a modelleknek akkumulátorai az éjszaka feltölthetők és nap közben biztonsággal használhatók, elegendő energiát biztosítva egész nap. Ezek a modellek kevesebb törődést igényelnek, így praktikusabb a használatuk.

Egy képzett és együttérző audiológust felkeresve könnyen ki tud igazodni a különböző hallókészülékek és hozzájuk tartozó elemek világában. Látogasson el az Önhöz legközelebbi halláscentrumba, ahol örömmel segítenek a legjobb megoldás kiválasztásában.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Időpontot kérek!

Szólj hozzá