Így válasszunk magunknak hallókészüléket jövőre!

Tudjuk, hogy választhatunk a hallókészülékek fajtái közül? – ha nem, fogadjuk meg, hogy így fogunk hallókészüléket keresni jövőre!

December utolsó napja van, és mindjárt éjfélt üt az óra. Csilingelnek a poharak, fogy a pezsgő, átugrottunk 2019-ről 2020-ra. A fogadalomra terelődik a szó, és mindenki megemlíti, min szeretne változtatni. Mi azt javasolnánk, hogy fogadjunk meg néhány dolgot a hallásunkkal kapcsolatban is!

Különösen akkor ajánljuk, hogy hozzunk meg a hallásunk érdekében néhány fontos döntést, ha eddig úgy éreztük, nem sikerült jó tapasztalatokat szereznünk az új hallókészülékeinkkel kapcsolatban:

  • Nem vagyunk elégedettek azzal, ahogyan hallunk a hallókészülékkel.
  • Gyakran van probléma a hallókészülék működésével.
  • Nagyon küszködünk bizonyos kommunikációs helyzetekben.
  • Inkább nem hordjuk a hallókészülékünket, és többet van a fiókunkban, mint a fülünkben.

Ez ugyanis azt jelenti, nem voltunk elég tudatosak és tájékozottak akkor, amikor afelől döntöttünk, hogy melyik hallókészülék mellett tesszük le a voksunkat.

A következő évre ígérjük meg magunknak azt, hogy tudatos nagyothallóvá válunk!

Ez a fogadalom attól is különleges, hogy nem egy évünk van arra, hogy ezen változtassunk, hacsak nem éppen most jár le a hat éves hallókészülék kihordási időnk. De addig, míg a következő hallókészülék váltás ideje el nem érkezik, van lehetőségünk változtatni a hozzáállásunkon.

Tudatos nagyothallóvá nem magától válik az ember, hanem több részfogadalmat kell tennünk, amelyeket követve és betartva leszünk majd tudatos hallókészülék keresők. Lássuk csak, milyen apróbb lépésekről is van szó, amiket meg kell fogadnunk!

1. “Tájékozódni fogok hallókészülékek felől!”

Nem árt, ha jobban tisztában vagyunk azzal, hogyan is működik a hallókészülékünk, amit mindennap viselünk. Mi változtatja meg a hangzását, mit tudunk mi változtatni rajta, milyen funkciók közül válogathatunk. Különbség van a hallókészülékek fajtái között, mind technológiai tudásban, mind kiegészítőkben, más eszközökkel való kompatibilitásban és megjelenésben is.

A legjobb, ha elmegyünk több halláscentrumba, ahol a hallásunkra javasolnak több hallókészüléket, és alaposan kifaggatjuk az audiológusunkat arról, mi a különbség az egyes készülékek között.

Olvassunk minél több ismeretterjesztő blogot, tapasztalatokat vagy szakmai anyagot a hallókészülékekről, hogy képben legyünk a kínálattal, mert csak akkor tudunk jól választani, ha pontosan tudjuk, miből válogathatunk!

2. “Őszintén megfogalmazom az elvárásaimat!”

Ha azt már tudjuk, hogy milyen a kínálat, és hogy a hallókészülékek fajtái közül melyik milyen módon tud segíteni a hétköznapokban, akkor nincs más dolgunk, mint hogy felvázoljuk a prioritásainkat a hallásunkat illetően:

  • Melyek a legégetőbb kommunikációs nehézségeink?
  • Mit tudjon mindenképpen a hallókészülék?
  • Mire nincs szükségünk egyáltalán?

Ha kész ellenőrzőlistával indulunk neki a keresésnek, sokkal könnyebben tudunk szelektálni a lehetséges jelöltek között.

3. “Több hallókészüléket is ki fogok próbálni!”

Sajnos nagyon sokan ott rontják el, hogy nem fektetnek elég időt a megfelelő hallókészülék felkutatására, hanem az első pár felajánlott hallókészülék közül választanak.

Pedig nagy eltérések lehetnek hallásélményben az egyes modellek között, és hogy biztosan jól ítéljük meg, melyik számunkra az igazán jó, el kell vinnünk őket próbahordásra.

Ebből ne engedjünk, ne sajnáljuk rá az időt! Már a próbahordás alatt sokat változik a hallókészülékkel a hallásunk, és ezt meg kell tapasztalnunk ahhoz, hogy magabiztosan dönteni tudjunk!

A mi célunk ne az legyen, hogy találjunk egy hallókészüléket, hanem az, hogy megtaláljunk a számunkra legjobbat, és addig keressük ezt, míg teljesen elégedettek nem leszünk!

4. “Addig járok vissza beállításra, amíg elégedett nem leszek!”

Egy másik gyakori hiba, amit elkövetnek a hallókészülék keresése során, hogy ha meg is van a kiválasztott hallásjavító eszköz, nem fektetnek elég energiát és időt abba, hogy a lehető legjobban be legyen állítva a hallókészülék.

Pedig a jó hallásélmény a jó beállításon múlik, amihez pedig türelem és folyamatos finomhangolás szükséges.

Ne sajnáljuk hát erre az időt, és menjünk vissza a hallásgondozónkhoz addig, míg van bennünk hiányérzet.

Ha szeretne több információt kapni arról, hogy milyen hallókészülékek lehetnek alkalmasak az Ön hallásveszteségéhez, keresse fel halláscentrumunkat, és egy ingyenes hallásvizsgálat után minden kérésére választ adunk!

A képek forrása: Oticon

Szólj hozzá