A 800 éves hallókészülék

Tudta, hogy az első hallókészülék már a 13. évszázadban létezett? Ez így van! Több száz évvel ezelőtt a hallássérültek állatok szarvait – leggyakrabban marhákét és kosokét – használták, hogy összegyűjtsék és a hallójáratukba vezessék a hangokat.
A 18. században találták fel és hozták forgalomba a fül trombitát – igen, ez pont úgy nézett ki, ahogy Ön azt most elképzeli! Szerencsére a trombita alakú fém eszköz használata óta már hosszú utat bejártunk a hallásunk javítása felé.

Ma a hallókészülékek kicsik és észrevehetetlenek, sőt, már a legkifinomultabb csúcstechnológiát tartalmazzák. Ez a technológia teszi lehetővé, hogy viselőjük a lehető legteljesebb életet élje.
A modern, digitális Oticon hallókészülékeket hordva valószínűleg az ember rácsodálkozik, mi mindenre képesek ezek az apró eszközök. Nem csak, hogy javítják a hangok minőségét, de az életet is élvezetesebbé, egyszerűbbé teszik. Nézzük csak meg, hogyan működnek ezek az igencsak okos eszközök!

Pillantás a hallókészülék belsejébe

Minden hallókészülék öt alapvető összetevőből áll: mikrofonok, egy erősítő, egy hangszóró, egy elem és egy számítógépes chip. A mikrofonok érzékelik a hangokat a hallókészüléket viselő környezetében. Ezeket a hangokat a számítógépes chip analizálja, amely létrehozza a hangot és továbbítja azokat az erősítőhöz.

Az erősítő megnöveli a hangerőt, és elküldi ezeket a hangokat a hangszóróhoz, amely továbbítja a hangokat a belső fülbe. Ez vagy egy, a hallójáratban elhelyezkedő hallójárati készülékkel, vagy pedig a hallójáratba vezető vékony csövecske végén található hangszóróval valósul meg.

Amikor a hang a hallókészülék segítségével eléri belső fület, a fülek átalakítják a hanghullámokat elektromos impulzusokká. Ezek az impulzusok az agyba jutnak, ahol az agy feldolgozza őket. Így segíti a hallókészülék az agyat, hogy az értelmezze a hangokat.

A készülékek a hallássérültek igényeihez igazodnak

A digitális hallókészülékek intelligensen elemzik a bejövő hangokat, majd szelektíven kiválogatják és felerősítik a megfelelőket. Ennek módszere azon múlik, hogyan van a hallókészülék programozva – az eltérő hallásveszteség-típusokhoz eltérő programozás szükséges. A hallásgondozó szakember pontosan beprogramozza a hallókészülékeket, a hallásromlás típusának megfelelően. Nincs két egyforma hallásveszteség, ezért van igen nagy szerepe a személyes konzultációnak, az audiológus által végzett professzionális hallásvizsgálatnak. Csakis az egyéni igények felmérése, a személyre szabott konzultáció vezethet el a tökéletes ellátáshoz, és lehet eredménye a gondosan kiválasztott hallókészülék és a sikeres hallókészülékes rehabilitáció.

Például valaki a magas hangokat hallja meg nehezebben, másvalakinek pedig a mély hangokkal vannak nehézségei. Éppen ezért a hallókészülékek gondosan csak bizonyos hangokat erősítenek fel, azért, hogy például az emberi beszédet hangosítsák fel, de a háttérzajokat ne. A hallókészülékek finoman tudnak alkalmazkodni a különböző hangkörnyezetekhez is – végül is a társalgás az ebédlőasztal körül és egy koncert egészen más hangélmény. Egy jó hallókészülék azonban segít a hallássérültek számára mindkét szituációból a legtöbbet kihozni.

A hallássérültek is élvezhetik a családi beszélgetéseket

Bizalom és tapasztalat

Mialatt a hallókészülékek az elmúlt 800 év alatt a legegyszerűbb eszközökből bonyolult technológiákká fejlődtek, a hallás gondozása során a megfelelő eszköz kiválasztása mellett az emberi tényező továbbra is alapvető fontosságú maradt.

Mi, az Audiopont Halláscentrumokban küldetésünknek tekintjük a professzionális, lehető legmagasabb szakmai színvonalon történő, személyre szabott hallásgondozást. Az ország minden részén ingyenes hallásvizsgálattal és hallókészülék próbával várjuk ügyfeleinket, vásárlási kötelezettség nélkül.

Csúcstechnológiájú, diszkrét, a mai, modern elvárásoknak minden tekintetben megfelelő hallókészülékeket kínálunk. Az Oticon, fennállásának több mint száztíz éve alatt, hű maradt az alapításkor lefektetett alapelvéhez: segíteni a halláscsökkenéssel élő embereket abban, hogy az életet a maga teljességében tudják élvezni.

A WHO kutatásai szerint világszerte 466 millió ember él halláscsökkenéssel, közülük 34 millió gyermek. A becslések szerint 2050-re több mint 900 millió embert érint majd a halláscsökkenés problémája.

A hallásproblémákkal pedig egészen egyszerűen foglalkozni kell. Hiszen a halláscsökkenés megnehezíti a beszélgetések követését és sokszor rendkívül fárasztó. Gyakran negatívan hat a családi, baráti és munkahelyi kapcsolatokra, ami elszigeteltséghez és depresszióhoz vezethet. Ráadásul megnehezíti a kommunikációs és szórakoztató eszközök, például a TV és telefon használatát.

Ne habozzon tehát, ha saját magán vagy valamelyik szerettén a hallásromlás jeleit tapasztalja.

Jelentkezzen be szakértő audiológus kollégáinkhoz ingyenes hallásvizsgálatra, előzzük meg együtt a bajt a hallásvesztést kísérő komolyabb problémák fellépése előtt!

 

Audiológusaink a hallás angyalai! Szívvel-lélekkel segítik minden kliensüket abban, hogy a lehető legjobb hallásélményt biztosítsák számukra, és az Ön kezét sem engedik el addig, amíg maximálisan nem elégedett! Keresse fel bátran Audiopontjainkat, vegyen részt egy teljeskörű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat aktuális állapotáról, de beszerezheti nálunk hallókészülék-tisztítószereit, illesztékét is!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá