Hangerősítő vagy hallókészülék?

Sokan kísértésbe esnek, hogy személyes hangerősítő eszközöket vásároljanak, miután az interneten vagy egy TV reklámban nagyon kedvező áron látták. A bankkártya használata előtt azonban érdemes tisztába kerülni a hallókészülék és a hangerősítő közötti különbséggel.

 

Mi a különbség a hangerősítő és a hallókészülék között?

Sajnos vannak olyan akadályok, amelyek megnehezíthetik az emberek számára, hogy megkapják a szükséges segítséget és beszerezhessék a megfelelő hallókészüléket.

Bár a hallássérültek számára a hallókészülékek képesek megfelelően javítani az életminőséget és csökkenteni az elszigeteltség érzését, a magas költségek, az időhiány vagy egyszerűen a nehéz döntés miatti halogatás gyakori akadálya annak, hogy hallásgondozóhoz forduljanak.

Mivel a hangerősítők vásárlása akár a karosszékből is megtehető, így egyszerűbbnek, kényelmesebbnek, ráadásul olcsóbbnak is tűnhet, ezért sokan inkább ezt a megoldást választják. Kérdés, hogy jó döntést hoznak-e ilyenkor.

Hangerősítő vagy hallókészülék?

A hallókészülékek a halláskárosodás bizonyos típusain segíthetnek; ezzel szemben a személyi hangerősítőket nem arra tervezték, hogy az ilyen típusú hallásproblémákkal küzdő embereken segítsenek. Az erősítő használata ott, ahol hallókészülékre van szükség, még veszélyes is lehet.

Gondoljon a hallókészülékekre úgy, mint amelyek felerősítik azokat a hangokat, amelyeket enélkül már nem képes hallani, míg a hangerősítők minden hangot felerősítenek, akkor is, ha arra nem is lenne szükség.

Számos audiológus és szervezet próbálta hangsúlyozni a hangerősítők és a hallókészülékek közötti különbséget. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala ki is adott egy közleményt, amelyben figyelmeztette az embereket, hogy a hangerősítők nem helyettesítik a hallókészülékeket. Íme néhány jelentős különbség a két eszköz típus között, kiemelve azt is, hogy a hallókészülékek miért biztonságosabbak.

A személyi hangerősítő termékeket (PSAP) úgy tervezték, hogy a halláskárosodással nem rendelkező emberek számára felerősítsék környezetük hangjait. Ezek a készülékek nem tesznek különbséget az alapján, hogy milyen frekvenciájú hangokat erősítenek fel.

Ezek az eszközök arra sem valók, hogy állandóan viseljék őket. Leggyakoribb felhasználási területeik az olyan szabadidős tevékenységek, mint a madármegfigyelés a természetben vagy színházlátogatás során a színpadtól való távolság miatti hangerősítés. Elterjedt a használata még a szülők körében is a csecsemők vagy a másik szobában lévő gyermekek megfigyelése céljából.

Bár az eszközök használata a fenti célokra ötletes, érdekes és működőképes lehet, egyesek visszaélnek a személyes hangerősítő termékekkel és úgy reklámozzák őket, mint vény nélkül kapható hallókészülékeket. Ez egyszerű módszernek tűnhet a hallókészülékvásárlással kapcsolatos költségek csökkentésére, de az audiológusok és orvosok mindenütt óva intenek ettől a gyakorlattól. A hallókészülékek összetett, viselőjétől függő célt szolgálnak, míg az erősítők egyszerűen minden hangot felerősítenek.

A hangerősítőkkel ellentétben a hallókészülékek azonosítják a nehezen hallható hangokat – az Ön egyedi hallásgörbéje alapján –, valamint tisztábbá és hangosabbá teszik azokat. Például így képesek segíteni egy zajos szobában folytatott beszélgetés követésében.

A hallókészülékek számos olyan speciális funkcióval is rendelkeznek, amelyek a legtöbb hangerősítőből hiányoznak. Ezek készülékenként eltérőek lehetnek, de az alábbiakat tartalmazhatják (csak a leggyakoribbakat említve):

 • fülzúgás enyhítése
 • Bluetooth képesség
 • alkalmazáskapcsolat lehetősége a készülék viselője és mások, például a hallásgondozók számára
 • digitális zajcsökkentés
 • mesterséges intelligencia
 • szélzaj csökkentése

A hallókészülékek előnyei és hátrányai a hangerősítőkkel szemben

Előnyök:

 • bevizsgált gyógyászati segédeszközök
 • természetes hangzású hangot állítanak elő
 • beállításokkal rendelkeznek a különböző hallási környezetekhez, például a szélzaj csökkentéséhez
 • személyre szabott halláskorrekciót biztosítanak az egyedi hallásgörbe alapján
 • audiológus által beállított egyedi illesztékkel kapcsolódhatnak a hallójárathoz
 • használat közben helyreállítják a hallás képességét, ami enyhítheti az elszigeteltséget és a depresszió tüneteit
 • intelligens eszközökhöz kapcsolódva zenét, televíziót és telefonhívásokat streamelhetnek
 • rendelkezhetnek programmal, amivel enyhíteni lehet a fülzúgást

A hallókészülék hátrányai:

 • magas bekerülési költség
 • 6 évente csak egyszer támogatja anyagilag az egészségbiztosítás
 • egyes, nem újratölthető elemeket használó opciók kézi kezelése kihívást jelenthet


A hangerősítők előnyei és hátrányai
a hallókészülékekkel szemben

Előnyök:

 • nem igényel vényt vagy hallókészülékes szakemberhez való utazást
 • könnyen megvásárolható
 • olcsóbb, mint a hallókészülékek
 • távoli hangokat hangosabban lehet hallani már ilyen egyszerű eszközökkel is
 • jó első lépés lehet a hallókészülékek felé

A hangerősítő hátrányai:

 • egészségügyi hatása nincsen bevizsgálva
 • nem a halláskárosodás javítására szolgál
 • nem teszi jobban érthetővé a közeli hangokat
 • nem tud különbséget tenni hangfrekvenciák vagy különböző hangmagasságok között
 • minden hangot hangosabbá tesz
 • károsíthatja a fület és tovább csökkentheti a hallást

A halláserősítők veszélyei

A hangerősítők önmagukban nem veszélyesek. A probléma akkor keletkezik, ha valaki hallókészüléknek gondolja őket, ezért hallókészülékként használja őket, ezzel pedig károsítja még meglévő hallását.

Van különbség valaminek a költsége és az értéke között!

A halláserősítők és a hallókészülékek két különböző eszköz, amelyeknek különböző céljaik vannak. A hallókészülékeket arra tervezték, hogy segítsenek a halláskárosultaknak, a személyi hangerősítőknek pedig teljesen más felhasználási területet szántak.

Amikor az emberek ahelyett, hogy hallásvizsgálatot és hallókészülék-illesztést végeztetnének, PSAP-okat használnak, többnyire nincsenek is tisztában azzal, hogy csak súlyosbítják a problémáikat.

Melyiket válasszam?

Ha Ön vagy szerettei személyes hangerősítő termék (PSAP) vásárlását fontolgatják, próbáljon meg beszélni velük erről. Miért érdekli őket?

Ha csak a madármegfigyelés, a színház vagy a gyermekgondozás kapcsán fontolgatják egy ilyen eszköz beszerzését, akkor lehet, hogy hasznukra válik a hangerősítő kíméletes használata. Ha azonban hallásproblémák miatt szereznének be hangerősítőt, akkor ajánlott, hogy a vásárlás előtt szánjanak időt egy hallásvizsgálatra.

Ha a hallásukkal probléma van, egy audiogram segíteni fog annak azonosításában. Onnan kiindulva elkezdhetik mérlegelni, hogy mi a megfelelő eszköz a hallásprobléma megoldására. Az Oticon ingyenes online hallásvizsgálatot kínál, amely gyors és egyszerű előzetes ellenőrzésként használható a professzionális vizsgálathoz.

A lényeg: A halláserősítők megfizethetők, de csak enyhe esetekben segíthetnek.

Ha ezek használatát választja, akkor egyedül, szakértői segítség nélkül kell eldöntenie, hogy a hangerősítő megfelelően felerősíti-e a hangokat és nem károsítja-e hallását a még egyébként jól hallható hangok szükségtelen felerősítése miatt. 

A hallókészülékekben található fejlett technológiai elemek ezekből az eszközökből hiányoznak.

Nincsenek bennük a hallókészülékekben használt rendkívül gyors számítógépes chipek sem. Ezek másodpercenként milliónyi számítás elvégzésére képesek, és fejlett digitális jelfeldolgozást biztosítanak. Nem csak felerősítik a hangot, hanem elemzik a környezetet, hogy meghatározzák, melyik automatikusan aktiválódó beállításra van szükség. Ezek hiányában a tisztább beszédértést nem garantálja semmi.

Ha felmerült Önben a gyanú, hogy hallásával probléma lehet, ne vásároljon azonnal hangerősítőt eszközt! Várjuk ingyenes hallásvizsgálatunkon, ahol megbizonyosodhat róla, hogy egy ilyen eszköz alkalmas lehet-e problémája megoldására.

Szólj hozzá