Hogy működik a Bluetooth a hallókészülékekben?

A Bluetooth-technológia lehetővé teszi, hogy a mindennapok során használt eszközök kommunikálhassanak egymással; adatokat küldhessenek, fogadhassanak. Ez az adat bármi lehet: beszéd, parancsok vagy file-ok – széles a lehetőségek tárháza. Ismerős lehet ez a technológia Önnek is a fejhallgatókból, játékkonzolokból és természetesen a mobiltelefonokból, de a hallókészülékeknek is fontos része.

A Bluetooth-technológia két sztenderdje

Először is tisztázzuk, mi az a Bluetooth! A Bluetooth egy ernyőkifejezés két eltérő vezetékmentes technológiára: létezik a klasszikus Bluetooth és a Bluetooth Low Energy. Ez utóbbi a kiemelkedően alacsony fogyasztású hálózati protokoll, röviden BLE, és ezt használjuk az Oticon hallókészülékekben is.

Amíg a klasszikus Bluetooth-ot eredetileg a vezeték nélküli fejhallgatókhoz fejlesztették ki, addig a BLE egy újabb technológia, aminek az a nagy előnye, hogy kevesebb energiát fogyaszt, mint a klasszikus Bluetooth, ezért sokan ezt a technológiát tekintik a Bluetooth-kapcsolatok jövőbeni szabványának. A hallókészülékkel élők számára pedig az a kézzelfogható eredmény, hogy a hallókészülékekben tovább bírják az elemek a BLE-t alkalmazva.

Telefonnal is összeköthető

Telefonnal is összeköthető

A Bluetooth Low Energy (BLE) technológiát már most is használják az Apple termékekben, például az iPhone-okban is ezt alkalmazzák. Az Oticon hallókészülékekben is Bluetooth Low Energy technológiát használunk, részben azért, mert képes egyszerre két hallókészülékhez csatlakozni. Ezért már most is lehetséges az Apple termékektől közvetlenül a hallókészülékben megszólaltatni a hangokat – legyen akár mobiltelefonról, vagy bármely más készülékről is szó.

A másik, a klasszikus Bluetooth- technológiát találhatjuk az androidos készülékekben. Mivel ez a technológia sokkal több energiát igényel, a legtöbb hallókészülék nem kompatibilis vele – ami azt jelenti, hogy a közvetlen hangtovábbítás az androidos telefonokról a hallókészülékbe sajnos nem lehetséges.

Bár az Android 2019 végén elindította az Audio Streaming Hallókészülékekhez (ASHA) funkcióját, ez jelenleg csak bizonyos telefon fajtákon működik, de ez egyben azt is jelenti, hogy az androidos készüléket használók is számíthatnak a közeljövőben ugyanazokra a streaming / hangtovábbítás lehetőségekre, mint amit az Apple használók már élvezhetnek.

Élje szabadon az életét!

Az Oticon ConnectClip képes a hangélmény javítására

De mit lehet tenni, ha az Ön hallókészüléke még nem képes az Android telefonjához kapcsolódni? Ekkor jöhet számításba az Oticon ConnectClip!

A ConnectClip egy olyan eszköz, amely vezeték nélkül csatlakoztatja az Ön telefonját (Android és iPhone) a hallókészülékéhez. Két-utas audió lehetőséget kínál, így Ön továbbíthatja a hangját vissza a telefonhoz – azaz nem kell a készüléket a kezében tartania.

A ConnectClip olyan helyzetekben is nagy segítség, amikor valakinek a hangját közvetlenül szeretné hallani – például zajos környezetben. Kicsi mikrofonként működik, amit az a személy, akivel Ön beszélget, fel tud csíptetni a ruhájára, és ez az eszköz a hangot közvetlenül az Ön hallókészülékébe továbbítja.

Mikrofonként is szolgálhat – csak fel kell csíptetni a ruhára

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy milyen további lehetőséget kínálnak a modern hallókészülékek, amik megkönnyíthetik a mindennapi életet, keressen fel bennünket valamelyik Audiopont Halláscentrumban!

Audiológusaink a hallás angyalai! Szívvel-lélekkel segítik minden kliensüket abban, hogy a lehető legjobb hallásélményt biztosítsák számukra, és az Ön kezét sem engedik el addig, amíg maximálisan nem elégedett! Keresse fel bátran Audiopontjainkat, vegyen részt egy teljeskörű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat aktuális állapotáról, de beszerezheti nálunk hallókészülék-tisztítószereit, illesztékét is!

Időpontot foglalok!

[/vc_column_text][/vc_column]

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá