Hogyan gondozd a hallókészüléked

A hallókészülékek nagy segítséget jelentnek a mindennapi életben. Megkönnyítik a kommunikációt, elengedhetetlenek a társas érintkezések során, a tiszta hallás élménye szebbé teszi a hétköznapokat. Éppen ezért mi mindig olyan készülékeket kínálunk, melyek hosszú évekig bírják a mindennapos viselést – amennyiben elég időt szánsz erre. Adunk pár tippet, hogyan gondozd a hallókészüléked!

Néhány egyszerű tanácsot betartva maximalizálhatod hallókészülékeid élettartamát, és biztosíthatod megfelelő működésüket.

Ne ejtsd le, ne üsd oda, ne kocogtasd

Ne ejtsd kemény felületre a hallókészüléket

Hallókészülékeid icipici belső alkatrészei kiváló minőségű anyagokból készülnek, de egyetlen elektronika sem elpusztíthatatlan. Hogy ne sérüljön a hallókészülék, ha elejtenéd, puha felület fölött tedd be, vedd ki és tisztítsd őket – ne a keményfa padló vagy csempe fölött. Mikor nem használod őket, tedd biztonságos helyre, leginkább a készülék saját tartóját vagy a szárítót ajánljuk erre a célra.

 

Nyári védelemNe hagyd a tűző napon a hallókészüléket

Nyáron többet izzadunk, ami páralecsapódáshoz vezethet a hallókészülékben. Ellenőrizd gyakrabban, hogy nedves-e az elemtartó rekesz, és ha kell, gondosan szárítsd ki. Amikor nem hordod a hallókészülékeidet, ne tedd ki őket közvetlen napfénynek, és ne hagyd a forró kocsiban – a hallókészülékek műanyag háza megolvadhat a nagy forróságban.

Óvatosan a strandon!Ne kend össze naptejjel a hallókészüléket

A tengerparton a hallókészüléket kikezdheti a sós víz, a napfény és a napvédő krém. A tengervíz miatt sókristályok képződhetnek a belsejében, a homok eltömítheti a mikrofonokat, a napvédő krém pedig olyan kemikáliákat tartalmazhat, amelyek kikezdik a hallókészülék műanyag vázát.

Ezért inkább próbálj figyelni arra, hogy homokos kézzel ne fogd meg a hallókészüléket, vedd ki őket, mielőtt naptejet kensz magadra, és ne vidd a hallókészülékeidet sós víz közelébe.

Ellenőrizd kozmetikumaid összetevőit!

Ellenőrizd a kozmetikumod összetevőit

A hallókészülékekben kárt okozhatnak bizonyos kemikáliák, melyeket a hajlakkban, parfümökben, aftershave-kben, naptejben vagy napolajban, szúnyogriasztó spray-ken és fülcseppekben találhatók.

Mindig vedd ki a hallókészüléked, mielőtt ilyen termékeket használsz, és hagyj egy kis időt arra, hogy megszáradjanak ezek a termékek rajtad. Azután, ne felejtsd el megmosni és megszárítani a kezeidet, mielőtt visszateszed a hallókészülékeket. Amikor eljön a hallókészülékek tisztításának ideje, sose használj tisztítófolyadékot vagy oldószereket.

A hideg páralecsapódással jár és lemeríti az elemeket

A hideg páralecsapódáshoz vezethet

A tél hatásai meglátszanak az elemek teljesítményén. Alacsonyabb hőmérsékleten alacsonyabb teljesítményen dolgoznak az elemek, kevésbé hatékonyak, így hamarabb kell cserélni őket. Segít, ha szobahőmérsékleten tárolod az elemeket, és ha tartalék elemeket viszel magaddal a hidegbe, akkor inkább a zsebedben tárold őket, hogy melegen maradjanak.

A hirtelen hőmérsékletváltozás, például amikor a hidegből belépsz a meleg lakásba, páralecsapódást okozhat. Így célszerű éjszakára kinyitni az elemtartó rekeszt, vagy betenni a hallókészüléket a szárító készülékbe.

Figyelj a vízre!

Óvatosan a vízzel a hallókészülék közelében

A hallókészülékeket a mindennapos élethelyzetekhez tervezték, beleértve azt is, amikor elkap a hideg eső az utcán, vagy izzadsz a munkahelyeden. Mivel az alkatrészek nano-borításúak, az Oticon hallókészülékek megfelelek az IP68 szabványnak, és akár 1,50 méter mélységig is vízállóak akár 30 percen keresztül.

Azért arra figyelni kell, hogy ha nedvesség marad a hallókészülékben, az hatással lehet az elemek érintkezésére, és átmeneti üzemzavart okozhat. Így, ha hallókészüléked nedves lesz, nyisd ki az elemtartó rekeszt éjszakára, vagy fontold meg egy hallókészülék-szárító beszerzését.

Akkor most mennyi ideig lesz még jó a hallókészülékem?

Ápoljuk a hallókészüléket, meghálálja

A hallókészülékek élettartama nagyban függ attól, milyen gyártó termékét választod. Az Oticon hallókészülékek gyártója több, mit száz éves tapasztalatot és tudást épít be készülékeibe.

Mindig szakértővel elvégzett hallásvizsgálat, személyes konzultáció után válasszatok olyan készüléket, ami a Te halláscsökkenésedhez a legmegfelelőbb segítséget jelenti. Keress olyan forgalmazót, amely garanciát kínál a készülékekhez.

Végül, de talán a legfontosabb feltétel: szánj mindennap időt a hallókészülék ápolására! Hiszen tudod: a helyes ápolás maximalizálja hallókészülékeid élettartamát.

Ha bármi kérdésed lenne azzal kapcsolatban, hogyan gondozd a hallókészüléked, keresd fel valamelyik Audiopont Halláscentrumunkat, ahol szekértő audiológusaink szívesen válaszolnak felmerülő kérdéseidre!

Audiológusaink a hallás angyalai! Szívvel-lélekkel segítik minden kliensüket abban, hogy a lehető legjobb hallásélményt biztosítsák számukra, és az Ön kezét sem engedik el addig, amíg maximálisan nem elégedett! Keresse fel bátran Audiopontjainkat, vegyen részt egy teljeskörű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat aktuális állapotáról, de beszerezheti nálunk hallókészülék-tisztítószereit, illesztékét is!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá