Ideiglenes hallásvesztés és az allergiaszezon

A hóvirágok megjelenése és a Nap melege a bőrünkön tudatják velünk, hogy végre ismét itt a tavasz. Ezzel együtt viszont megjelennek a gyakran ingadozó hőmérséklet-értékek és a szezonális allergiák is, amik mind hatással lehetnek a fülre és a hallásunkra. Az ideiglenes hallásvesztés sem ritka ilyenkor. Mi lehet az oka?

Az emberek természetesnek veszik, hogy az allergia érinti az orrunkat, hiszen tüsszögünk tőle, és a szemünket is, az pedig viszket. Mégis meglepődve tapasztalják, hogy a fülünkkel is érezhetjük az allergia tüneteit.

A tavaszi ideiglenes hallásvesztés fajtái – és okai

A légnyomás változásai

A belső fül tele van folyadékkal, ezért rendkívül érzékeny a tavasszal gyakran előforduló hirtelen légnyomás-változásokra. Ha a légköri nyomás gyorsabban csökken a fülön kívül, mint ahogy ahhoz a fülben lévő nyomás akklimatizálódni tudna, akkor az eredmény a nyomás kiegyensúlyozatlansága lesz, ami teltségérzetet vagy fülpattogást okozhat a belsőfülben.

Szezonális allergia

Az allergia tipikus tünetei az orrdugulás, szipogás, orrfolyás, de emellett közvetlenül összefügg a hallási nehézségekkel is. Azok számára, akiknek már hallásproblémáik vannak, a pollenszezon tovább súlyosbíthatja a halláskárosodást és megnehezítheti a szezon átvészelését.

A fülek eldugulásának több oka is lehet, de tavasszal nagy valószínűség szerint ez az allergiával van kapcsolatban. A vény nélkül kapható antihisztaminok vagy dekongesztánsok segíthetnek enyhíteni a felesleges folyadék problémáját, ha azt allergia okozza.

Egyéb – a folyadék felhalmozódását csökkentő – gyógymódok közé tartozik a testmozgás, az alacsony nátriumtartalmú diéta vagy a vízhajtóként ható gyümölcsök és zöldségek fogyasztása – ilyenek például a zeller, a kaliforniai paprika vagy éppen a spárga.

Vezetéses hallásvesztés akkor fordul elő, ha valami elzárja a dobhártyához vagy a belső fülhöz vezető utat. Ez megakadályozza, hogy a rezgések hanggá alakuljanak, ami szédüléshez, fájdalomhoz, fülzúgáshoz, halláskárosodáshoz, ideiglenes hallásvesztéshez vagy tompa halláshoz is vezethet.

A probléma megfelelő kezelése előtt meg kell határozni, hogy azt allergia okozza-e vagy esetleg egy nagyobb probléma tünete. Ehhez mindenképpen jelentkezzen be audiológusához, hogy mielőbb szakszerű ellátást kaphasson.

Ismeri a különbséget az ideiglenes hallásvesztés és a halláskárosodás között?

Bár az allergiák önmagukban nem okoznak halláskárosodást, ideiglenesen képesek hallásromlást okozni, vagy a már meglévő halláscsökkenés esetén tovább rontani a problémát. Szokatlan hallásérzet esetén ezért érdemes mihamarabb felkeresni egy halláscentrumot, hogy megelőzhető legyen az ideiglenes hallásvesztés vagy további halláskárosodás.

Ideiglenes halláskárosodás és hallásvesztés kezelése

Az allergiával összefüggő ideiglenes hallásromlás a legtöbb esetben viszonylag gyorsan megszűnik. A gyógyszeres fülcseppek és az allergia elleni gyógyszerek segíthetnek megbirkózni vele.

A ideiglenes hallásvesztés vagy halláscsökkenés olyan, mintha valaki bedugta volna a fülét. Ha ennél rosszabb állapotot tapasztal, érdemes mielőbb időpontot kérnie audiológusához.

Legyen fokozott figyelemmel tavasszal a hallókészülékekre

A tavasszal együtt jár a hőség, a magasabb páratartalom, eső és szélsőséges hőmérsékletingadozások. A nedvesség a hallókészülékek ellensége, mivel felhalmozódhat a csövekben, károsíthatja a mikrofont és a vevőegységet, ezentúl pedig statikus elektromosságot okozhat. A meleg időjárás több fülzsír felhalmozódással járhat együtt, ami eltömítheti a hangnyílásokat.

4 tipp a hallókészülékek tavaszi tisztán tartásához

Sok modern hallókészülék háza már vízálló annyira, hogy ne befolyásolja az enyhe eső vagy az átlagosnál magasabb páratartalom. Ha azonban jelenlegi hallókészüléke régebbi, figyelmet kell fordítania a védelmére annak érdekében, hogy nedves időben is megfelelően működjön.

Tippek:

  • viseljen sapkát vagy vigyen magával esernyőt, ha „lóg az eső lába”,
  • zuhanyozás után és hallókészülék behelyezése előtt alaposan szárítsa meg a haját és a fülét,
  • használjon hallókészülék párátlanítót éjszaka és minden olyan alkalommal, amikor a hallókészüléke túlzott nedvességnek volt kitéve;
  • rendszeresen tisztítsa meg készüléket.

Ha bármilyen halláselváltozásra vagy halláskárosodásra gyanakszik, feltétlenül keresse fel az audiológusát, különösen, ha hallásproblémái a csapadékos időjárás, a hirtelen légköri változások, allergiaszezon vége után is fennállnak!

Élvezze még évekig a tavasz gyönyörű hangjait!

Szólj hozzá