Semmi sem tarthatja távol Önt a “szupernagyiságtól”!

Legyen szupernagyi! Ne hagyja, hogy az időskori hallásromlás Ön és az unokái közé álljon!

Az unokákkal való kapcsolat különleges. Visszarepít a időbe, amikor mi voltunk a gyerekek, rácsodálkozunk újra a gyermeki elmére, és sütkérezünk unokáink feltétlen szeretetében. Ám ahhoz, hogy mindezt megélhessük, elengedhetetlen, hogy jól tudjunk beszélgetni az unokánkkal, ám az időskori hallásromlás ezt megnehezítheti.

Miért nehezebb megérteni a gyerekeket?

Az időskori hallásromlás jellegzetessége, hogy lassan, szinte észrevétlenül alakul ki. Gyakran 7-10 év is eltelik, mire valaki észreveszi, hogy gond van a hallásával. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy először a magas hangok kezdenek elveszni a mindennapjainkból, melyek hiánya kevésbé tűnik fel. Ha elhalkul a tücsökciripelés, az avar zörgése, a telefon idegesítő csörgése, kevésbé tűnik fel, mint az, hogy az unokánkat nehezen értjük.

Mert az időskori hallásromlás ilyen: akkor vesszük észre, hogy van, ha már a beszéd megértésének a rovására megy.

A gyerekek hangja magasabb a felnőttekénél, így érthető, hogy nagyothalló nagyszülőként azt tapasztaljuk, hogy sokkal rosszabbul értjük, mint a saját gyerekeinket. Ehhez társul az is, hogy a kicsik beszéde még kezdetleges, nem artikulálnak még olyan jól.

Mire van ez hatással?

Mindenre. Nehéz úgy együtt lenni, kapcsolódni egy gyermekhez, hogy nem értjük őt. Szükség van jó hallásra, ha együtt akarunk játszani vele, ha meg akarjuk óvni őt a veszélyes helyzetektől, vagy ha nevelni szeretnénk őt. Rengeteg helyzet fordulhat elő, amikor hátrányba kerülhetünk amiatt, hogy nem hallunk jól:

  • nem tudunk reagálni mindenre, amit mond;
  • nem halljuk meg, ha kér valamit;
  • nem tudunk együtt mondókázni;
  • nem tudjuk követni, milyen mesékért rajonganak, mert nem értjük a mese szereplőit,
  • nem tudunk magabiztosan vigyázni rá, mert félünk, hogy nem halljuk meg a sírását.

És ez csak néhány a sok közül. Sokan mire észreveszik a hallásromlás jeleit, már a telefonálást is kerülik, mert nehézséget okoz nekik. Egy esetleges mentőhívásnál hatalmas felelősség ez, hiszen a gyorsaság rovására is mehet, ha nem halljuk jól a diszpécsert. Ugyancsak nem tudunk telefonálni az unokánkkal sem, ami pedig remek kapcsolatépítő eszköz lenne!

A hallókészülék segít!

Nem kell lemondania arról, hogy unokájával meghitt, közeli kapcsolatot alakítson ki! Ismerje fel azt a tényt, hogy a hallása nem elég jó ahhoz, hogy az unokáját értse, és tudatosítsa, hogy ez egyre rosszabb lesz, ha nem tesz ellene!

A legfontosabb, hogy azonnal vegyen részt egy hallásvizsgálaton, ahol képet kap arról, mennyit romlott a hallása, majd kapjon egy annak megfelelő hallókészüléket!

Egy jól beállított hallókészülékkel tisztán fogja érteni unokája csengő hangját, és könnyedén cseveghet vele játék és séta közben is!

Ha a hallókészülék nem elég…

Akkor sem kell kétségbe esnie, ha a hallókészülék adta támogatás mellett is úgy érzi, hogy nehézkes a beszélgetés az unokájával, különösen, ha nem látja az arcát, ha zajos a környezet, vagy túl messze van Öntől! Léteznek remek hallókészüléket kiegészítő eszközök, melyek olyan helyzetekben is meg tudják könnyíteni a kommunikációt, amikor a hallókészülék már önmagában nem elég.

Ilyen az adó-vevő is, amikor a hallókészülékünkkel tisztán, háttérzaj nélkül hallhatjuk az unokánkat, akkor is, ha messzebb játszik tőlünk a játszótéren! Ehhez mindössze egy eszközt kell akasztani vagy csíptetni a gyermek nyakába.

Ezzel a módszerrel akár a sírást is könnyen meghallhatjuk, ha az eszközt bent hagyjuk a pici szobájában, miközben mással foglalkozunk!

Közös mesenézés? Sima ügy!

A legmodernebb hallókészülékek már képesek vezeték nélkül kapcsolódni a laptophoz, tévéhez és az okostelefonunkhoz is. Ennek köszönhetően a közös mesenézés többé nem lesz rémálom, és utána könnyedén átbeszélhetjük unokánkkal az elhangzottakat.

Ez a technológia sok minden mást is megkönnyít, például PS4-ezhetünk távolról az unokánkkal, és könnyen telefonálhatunk is vele.

Tegyen egy próbát!

Jöjjön el Audiopontjainkra, és egy ingyenes, teljes körű hallásvizsgálat után vigye el kötelezettségmentesen 14 napos kipróbálásra a hallásához igazított legmodernebb hallókészüléket! Tapasztalja meg, milyenek vele a hétköznapok, milyen hatással van az unokájával való kapcsolatára, és döntsön magabiztosan!

A képek forrása: 123RF

Szólj hozzá