Így utazz felszabadultan – a hallásromlás ne legyen akadály!

Így utazz felszabadultan – a hallásromlás ne legyen akadály!

Ha hosszú útra indulunk nagyothallóként, az örömteli utazást beárnyékolhatja némi aggodalom. Mi van, ha a hallókészülék éppen akkor hibásodik meg? Mi van, ha a hallásromlás miatt nem hallunk meg valami fontosat? Ennek azonban nem kell így lennie.

Némi odafigyeléssel ugyanis sokat tehetünk azért, hogy az az idő, amit pihenésre és élményszerzésre szánunk, ne stressz és csalódottság érzésével itatódjon át. Senki sem vágyik arra, hogy a legkellemesebb pillanataiban kényszerüljön csendre. Az alábbi tippekkel azonban megelőzheted a kellemetlen pillanatokat!

Vigyünk tartalék hallókészüléket!

Ha megvan még a régi hallókészülékünk, csomagoljuk el azt is, keressünk egy biztonságos helyet a számára a poggyászunkban! Így, ha a hallókészülékünk elázna, elveszne vagy tönkremenne, nem maradunk teljesen hangok nélkül.

Bár a hallásélmény nem lesz az igazi, sokkal könnyebben boldogulunk majd, mintha készülék nélkül kellene intézni a dolgainkat.

Vigyünk elegendő elemet!

Többet, mint amennyi szükséges lehet, és a legjobb, ha több helyen tároljuk őket: a pénztárcánkban, a táskánkban és az utazótáskánkban. Így valószínűsíthető, hogy minden helyzetben hozzáférünk majd elemhez.

Keressünk helyi halláscentrumot!

Ne csak a közeli kórházak, nagykövetségek címét és a segélyhívó telefonszámokat gyűjtsük össze, hanem azt is, hová fordulhatunk segítségért fül-és hallókészülék probléma esetén!

Meghibásodás esetén ugyanis megér egy próbát betérni egy helyi halláscentrumba, hátha könnyen elhárítható problémáról van szó.

Vigyünk párátlanítót!

ÉJelentősen minimalizálhatjuk annak a lehetőségét, hogy bármilyen baj történjen, ha az utazás alatt is rendszeresen berakjuk a párátlanítóba hallókészülékeinket!

Így kivédhetjük a párás időjárás és a vizes programok okozta károsodást, ha pedig UV-s párátlanítónk van, fertőtlenítő hatása miatt a fülfertőzés kialakulását is megelőzhetjük!

Pakoljunk elsősegélycsomagot!

Használjuk az alkalmazásokatA szokásos gyógyszerek és a ragtapasz mellé tegyünk be fülproblémákra is készítményeket. Kérjük ki audiológusunk tanácsát, hogy mire érdemes felkészülni és milyen készítményekkel tehetünk az egyes fülbántalmak ellen! Így megúszhatjuk, hogy egy erőteljes fülfájás kerékbe törje a pihenésünket!

Használjunk alkalmazásokat!

Rengeteg alkalmazás elérhető, amiket ha letöltünk, jelentősen megkönnyíti az utazásunkat! A Google Maps, az (Apple) Maps és a maps.me remek arra, hogy eljussunk A pontból B pontba. Keressünk rá a helyi tömegközlekedésre, a legtöbb városnak van saját applikációja, ahol a telefonunkon tudjuk követni, hol tartunk éppen az egyes járatokon.

A Google Fordító fotós funkciójára váltva az a képeken lévő szöveget is képes felismerni és lefordítani. Az AVA és a Google Azonnali Átírás pedig az elhangzott szöveget képes valós időben feliratozni, még ha sokszor pontatlanul is.

Így ha valamit nem értünk, ez az alkalmazás segíthet vizuálisan érthetőbbé tenni azt.

Fizess elő mobilnetre!

Enélkül nem érdemes hosszabb utazásra indulni, hiszen, ha bármi baj történne, az internet segítségével rengeteg problémára találhatunk gyors megoldást. Könnyen hozzáférünk az információkhoz, és ha nehézséget okoz a telefonálás, az írásbeli kommunikáció és a videóhívás nagyobb biztonságérzetet adhat!

Tároljuk biztonságos helyen a hallókészüléket!

Nem érdemes azon idegeskedni, hogy a hallókészülékünk meglesz-e, ha egyszer kivesszük a fülünkből.

Éjszakára mindig tegyük bele a párátlanítóba, így nemcsak biztonságos helyen van, hanem karban is tartjuk!

Ha elhagyjuk a szobát hallókészülék nélkül, zárjuk el a széfbe, ha van, vagy tegyük kevésbé látható helyre.

A tengerparton se hagyjuk a táskánkban, vagy ha mégis, egy jól zárható dobozba tegyük ezt, és mindig figyeljen valaki a holminkra. Egyrészt a homok finomszemcséi bejuthatnak a hallókészülék belsejébe, másrészt jobb kivédeni egy esetleges lopást. Biztonságosabb egy lelakatolható öltözőszekrénybe vagy értékmegőrzőben hagyni azokat.

Ellenőriztessük a hallókészüléket utazás előtt!

Nem árt egy friss hallásmérést végeztetni audiológusunkkal, hogy lássuk, nem állt-e be további hallásromlás, nincs-e szükség beállítás módosításra, hogy a hallásélményünk megfelelő legyen. Érdemes megnézetni a hallókészülékeket is, hogy még utazás előtt kiderüljön, ha esetleg probléma van velük.

Ne hagyjuk, hogy a hallásromlás beleszóljon az életvitelünkbe!

Bátran keressen fel bennünket, nálunk beszerezheti az utazáshoz szükséges eszközöket, és ingyenesen ellenőrizzük a hallását is!

Készüljön fel előre, tegyen meg mindent azért, hogy egy önfeledt utazásban lehessen része!

Mi segítünk Önnek!

Keresse fel bátran valamelyik Audiopontunkat, vegyen részt egy teljeskörű, gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ami után közösen kiválasztjuk az Ön számára legideálisabb hallókészülék technológiát, legyen az akár egy diszkrét hallójárati hallókészülék. Nálunk helyben kipróbálhatja a legmodernebb kommunikációs segédeszközöket is, amelyek segítenek jobban hallani a hallókészülékkel! Szerezze vissza velük a régi magabiztosságát!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá