Pára az illeszték csövében – nem kell megijedni!

Pára van az illeszték csövében? Ezt teheti ellene!

Ha hallókészülék viselővé váltunk, azt, ahogy minden más használati eszközt, rendszeresen karban kell tartani, hogy sokáig problémamentesen hallhassunk vele. Mivel támogatottan csak a hatéves kihordási idő után juthatunk újra hallókészülékhez, nem mindegy, hogyan bánunk vele.

Milyen karbantartási feladatokat ad a hallókészülék?

Mivel a fülünkben van az ébredésünktől lefekvésig, alaposan ki van téve a környezeti hatásoknak. A fülben a fülviasz maró hatása igénybe veszi az illesztékeket, valamint rá is rakódik, eldugítva ezzel az illeszték furatát.

A hallókészülék többi része pedig az időjárásnak vannak kitéve. Az eső, az erős napfény, a hőingadozás miatt a hallókészüléken és a benne kicsapódó pára befolyásolják leginkább egy hallókészülék élettartamát.

Egy hallókészülék legnagyobb ellensége a pára.

Míg a fülzsírt könnyedén eltávolíthatjuk az illesztékről, és nagy gondot sem okoz, a párát kicsit komolyabban kell venni. A pára gyakori vendég a hallókészülékeinknél, hiszen akár hideg, akár meleg idő van, a hőmérséklet ingadozással azonnal megjelennek a páracseppek:

  • egy izzasztó nyári nap során;
  • ha belépünk a hidegből a meleg lakásba;
  • ha sportolunk és kimelegedünk;
  • ha fürdünk, zuhanyzunk,
  • ha wellness-ezünk vagy strandolunk.

Jellemzően az illeszték csövében csapódnak ki a páracseppek, akkor láthatjuk, hogy pici vízcseppek vannak a cső belső falán, de a hallókészülék külső felületén is láthatjuk, tapinthatjuk a finom vízréteget.

Miért veszélyes ez a hallókészülékre nézve?

Azért, amiért más elektromosan működő eszközt is óvni kell a víztől: meghibásodást okozhat. Az elektronikus alkatrészek ugyan cseppállóak, ám ha egyáltalán nem teszünk semmit a nedvesség ellen, idővel korrodálódhatnak és tönkremehetnek.

És mivel az elektronikus alkatrészek alkotják a hallókészülék szívét, meghibásodásukkal nem tudják biztosítani számunkra a hallást.

Hogyan vegyük fel a harcot a párával?

A helyzet nem olyan vészes, mit amilyennek tűnik. A párát ugyan nem tudjuk száműzni az életünkből, de a hallókészülékből igen! A megfelelő eszközökkel remekül tudunk gondoskodni arról, hogy a készülék minden részéből eltüntessük a nedvességet!

Kapszulás szárítógép

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a kapszulás szárítógép, ami tulajdonképpen egy műanyag tégely, amibe nedvszívó kapszulát helyezünk el. Ebbe a tégelybe kell a hallókészülékeket belehelyezni, majd lezárni. A kapszula elvégzi a feladatát: magába szívja a nedvességet, és egy száraz hallókészüléket kapunk vissza!

Elektromos szárítógép

Az igazán hatékony megoldás azonban az elektromos szárítógép, ami rövidebb idő alatt, és sokkal gyorsabban, precízebben szárítja ki a hallókészüléket. Ennek a továbbfejlesztett változata az ultrahangos szárítógép, ami a párátlanítás mellett fertőtleníti is a hallókészüléket, így egy tiszta, steril készüléket tehetünk a fülünkbe. Ezzel megelőzhetjük és minimalizálhatjuk is a fülfertőzések kialakulását, ami különösen az arra hajlamosabb személyeknek jelenthet jó megoldást.

A párátlanítást érdemes naponta elvégezni, és fontos, hogy mindig nyitott elemkamrával, elemek nélkül helyezzük bele a hallókészülékeket!

Könnyedén beépíthetjük a mindennapjainkba, ha lefekvéskor tesszük a hallókészülékeinket a párátlanítóba, és reggel vesszük ki!

Ha ezt lelkiismeretesen naponta megtesszük, hallókészülékeink sokáig biztosítani fogják a hallás örömét! Interneten is be tudja tőlünk szerezni a szárítógépet, ehhez mindössze csak kattintania kell.

Szerezze be a párátlanítót mielőbb!

Jöjjön el Audiopontjainkra, és kezdje el azonnal megfelelően óvni hallókészülékét! Tudta, hogy a pára a hallókészülék hangátvitelét is rontja, ami rosszabb hallásélményhez vezet? Sokszor azonban a párátlanítás mellett is tapasztalhat halláscsökkenést, ez esetben érdemes egy hallásvizsgálatot is megejteni! Kollégáink ezt is ingyenesen megcsinálják Önnek.

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá