Játékok hallássérült gyerekeknek

Játékok hallássérült gyerekeknek karácsonyra

Karácsony közeledtével sok szülő kérdezi tőlünk, hogy hogyan válassza ki, mik a legjobb játékok hallássérült gyermekeknek karácsonyra. 

Általános tanácsaink

Akkor sem egyszerű karácsonyi ajándékot választani, ha nem kell külön a speciális igényekre is figyelmet fordítani. Szeretnénk megkönnyíteni azok dolgát, akik hallássérült gyermekek számára szeretnék a legmegfelelőbb játékot kiválasztani. Általános tanácsainkon kívül konkrét tippekkel is készültünk:

  • Ha a játékválasztásnál fontos szempont a gyermek kreativitásának és kognitív funkcióinak fejlődése, akkor általában a kevesebb több, és a hagyományos, természetes anyagokból készült játékok jobbak, mint a high-tech, „mindent is tudó” kütyük ezek ösztönzésére.
  • A könyvekkel soha nem tévedhetünk – válasszunk erős, tartós oldalakkal rendelkező könyveket a kisgyermekek számára, olyan könyveket, amelyek segítenek a beszédfejlődésben és a hangok felismerésében.
    Nagyobb gyerekeknek olyan könyveket válasszunk, amelyek megfelelnek az érdeklődésüknek. Ösztönözhetjük önbecsülésüket és a halláskárosodással kapcsolatos pozitív identitásukat, ha olyan könyvet választunk, amelynek főhőse vagy egyik szereplője hallássérült.
  • Válasszunk olyan játékokat, amelyekkel többféleképpen is játszhat. Például egy készlet játék élelmiszerekből és konyhai eszközökből könnyen étterem, születésnapi parti, családi vacsora, élelmiszerbolt vagy még sok más varázsolható. Másrészt a népszerű karaktereken alapuló tematikus játékok gyakran arra korlátozzák a gyerekeket, hogy csak azokat a jeleneteket játsszák újra, amelyeket a YouTube videókban vagy a tévében láttak. Az ilyen játékok akadályozzák a gyermekek veleszületett kreativitását.
  • Érdemes megfontolni olyan játékok választását, amelyek számos területen ösztönzik a fejlődést: beszéd/nyelv, megismerés, finommotorika, nagymotorika és színjátszás.
  • Válasszunk olyan játékokat, amelyek ösztönzik a szociális készségeket és a kooperatív játékot (babaházak, játékok, sportszerek), a magányos vagy párhuzamos játékok helyett (videojátékok).
  • Ha lehetséges, korlátozzuk a gyermeket és a környezetet károsító méreganyagok mennyiségét és válasszunk természetes anyagból készült játékokat.

Íme azok a konkrét játékjavaslataink, amelyek szinte bármilyen korú gyermek számára nagyszerűek, és fejlesztik a kommunikációs és kognitív készségeket, illetve praktikus ajándékok, amelyekkel hallássérült identitásukat is erősíthetjük:

Konkrét ajánlataink

Íme azok a konkrét játékjavaslataink, amelyek szinte bármilyen korú gyermek számára nagyszerűek, fejlesztik a kommunikációs és kognitív készségeket, illetve praktikus ajándékok, amelyekkel hallássérült identitásukat is erősíthetjük:

Könyvek kisgyermekeknek, fejlesztéshez

Montágh Imre: Mondd ki szépen!
A könyv tele van játékos feladatokkal, és rendkívül egyszerűen vezeti a szülőket lépésről lépésre abban, hogyan foglalkozzanak gyermekeikkel, hogyan segítsék őt a tiszta beszéd elsajátításában

Egresi Erika: Beszédindító
Négy kötetesre tervezett Beszédindító könyvsorozat 3-5 éves gyerekek számára, amelyek célja elősegíteni a gyermekek beszéd-és nyelvi fejlődését. A rövid történetek, a sok-sok ötlet és apró feladat, mintát adnak a szülőknek ahhoz, miként lehet a beszédet, a kommunikációt fejleszteni úgy, hogy azt a gyermekek és a szülők is élvezzék.

Diósi Annamária: Hallod?
Ez a könyv azért olyan különleges, mert egy hallássérült grafikus kezei közül került ki. A szerző óvodapedagógus édesanyjával együtt építette fel a könyv feladatait, amelyek segítenek a halló és hallássérült gyerekek beszédének fejlesztésében.

Könyvek nagyobbaknak, hallássérültekről, vagy hallássérült főhősökkel

Bonnie Poitras Tucker: A csend hangjai
A könyv kedves, vidám, mégis elgondolkodtató történetekkel mutatja be, milyen nehézségekkel kell egy nem hallónak megküzdenie a mindennapok során.

Szécsi Noémi: Gondolatolvasó
A moly.hu ajánlóját idézve: “…a tizenkilenc éves Fülöp… megtanulta, hogyan viselje méltósággal a süketségét. Az iskolában elsajátította a jelbeszédet, és ha összpontosít, szájról is olvas. Minden tanára nagy tehetségnek tekinti. Vajon jobban értené kiszámíthatatlanul viselkedő családtagjait, ha hallaná is őket? A Gondolatolvasó a 2011-ben megjelent 1848-as emigránsregény. Történet az idegenségről, a saját gondolataink börtönében kavargó ellentmondásos érzésekről és a felnőtté válásról. Meg a szerelemről.”

Jámbor Andrea: Hallhatatlan szavak
A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége weboldalának alapján “A könyv őszinte vallomás egy nagyothalló fiatal hölgy tollából, aki kellő humorral és végtelen bölcsességgel tekint a sorsára. Kíváncsian, majd fokozatos önelfogadással áll a környezetéhez, nagyothallóként megélt hétköznapjaihoz. Aki kezébe veszi ezt a könyvet, izgalmas belső utazás részese lesz. A könyv a sorstársaknak igazi kapaszkodó, mert végre közülük valaki bátran, öniróniát sem mellőzve képes állapotáról, élethelyzeteiről írni.

A könyv külön erénye, hogy nem csupán a szerző véleményét és életútját ismerhetjük meg, hanem kezdeményezésére számtalan sorstársa osztotta meg a könyvben személyes tapasztalatát, a nagyothalló léthez szervesen kapcsolódó mindennapi pozitív és negatív élményeit.”

Colleen Hoover: Egy nap talán
A huszonkét éves Sydney élete maga a tökély: egyetemre jár, jó állása van, stabil kapcsolatban él egy remek sráccal, Hunterrel, és a legjobb barátnőjével, Torival közösen bérel lakást. De minden megváltozik, amikor rájön, hogy Hunter megcsalja, és egyik pillanatról a másikra el kell döntenie, hogyan tovább. Sydney egyszer csak vonzódni kezd a titokzatos, jóképű szomszéd sráchoz, Ridge-hez. Nem tudja levenni róla a szemét, és valósággal megbabonázza a fiú szenvedélyes gitárjátéka esténként az erkélyen. Ridge sem közömbös iránta, és hamarosan ráébrednek, hogy több szempontból is szükségük van egymásra. Az Egy nap talán egy szenvedélyes történet barátságról, megcsalásról és szerelemről, ami az első oldaltól kezdve beszippantja az olvasót Sydney izgalmakkal teli világába.

Praktikus ajándékok

Hallókészülék rögzítő Az aktív gyermekkornak semmi sem szabhat határt… Gyermekünk biztonságosan viselheti készülékeit egész nap!

Zsebes hajpánt. A kislányok biztosan szívesebben hordják majd a hallókészüléküket, ha az nem fog elütni a ruhájuktól, vagy éppen a kedvenc hajpántjuktól. Meg is lehet vásárolni, de egy kis kézügyeséggel otthon is elkészíthető – csupán két kis zseb kell a fül környékére a hajpántra, hogy a készüléket bele lehessen csúsztatni.

Matrica a hallókészülékre Kifejezetten adott CI-hoz, vagy hallókészülékekhez kifejlesztett matricák. Egy ilyen matricával teljesen egyedivé tehető a hallókészülék, hiszen mindenki olyat ragaszthat rá, amilyet csak szeretne. Télapóstól a LEGO-sig – mindenki megtalálja azt, ami közel áll gyermekéhez. A matricák könnyen cserélhetők: ha a gyerek megunta a régit, tehetünk rá másikat.

Mókás kis horgolt zsebecskék a hallókészülékeknek. Otthon is elkészíthető, lehet bármilyen arcot, tárgyat formáló.

Mesefigurás hallókészülék dísz, amely a CI külső egységén vagy a hallókészülék csövén kapaszkodik.

NEM KELL megvásárolni minden játékot, amelyet gyermeke terápiás foglalkozásain vagy osztálytermében használ. Nincs „varázslat” a terápiában használt játékokban, amelyek segítenek gyermeküknek a hallás fejlesztésében és a beszédfejlődésben. A gyermekre fordított idő és figyelem sokkal többet ér, mint egy játék. Adjunk élményeket gyermekeknek, ne dolgokat.

Ha tetszett a cikk, akkor talán ez is érdekelni fogja!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá