Ezért veszélyes a hallásra a vírusos nátha!

Középfülgyulladás: a fertőző betegségek kevésbé ismert szövődménye

Csomóra gyűrt használt papírzsebkendő halmok, forró tea, küzdelem a levegővételért. A téli és őszi hónapok jól ismert mozzanatai ezek, és szinte nincs is olyan ember, aki teljesen megúszná ezt. Van, aki csak egy kis náthával küzd meg, de nem árt észben tartani, hogy az enyhe lefolyású megbetegedések is komollyá válhatnak, és akár a hallásunk rovására is mehetnek.

A száraz levegő a baj okozója

Tévhit, hogy a hideg levegő az oka annak, hogy eljön a fertőző betegségek szezonja, sokkal inkább a fűtött, meleg szoba, közös helyiségek tehetnek erről. A meleg, száraz levegő ugyanis kiszárítja az orr nyálkahártyát, és így nem tud védekezni a rátelepedő baktériumok és vírusok ellen.

A jól működő immunrendszer mellett az orrnyálkahártya párásító, melegítő és porszűrő mechanizmusa az, ami segít elkerülni a megbetegedést, illetve az, ha betartunk néhány óvintézkedést:

 • szellőztessünk gyakran,
 • mindig mossunk kezet alaposan,
 • kerüljük a zsúfolt helységeket, tömegközlekedési eszközöket,
 • mozogjunk sokat szabadban,
 • párásítsunk, ha száraz a levegő,
 • igyunk elegendő folyadékot,
 • pihenjünk, amennyit lehet,
 • és töltsük fel vitamin raktárainkat.

Ha bejutott a fránya kórokozó

Ha mindezek ellenére mégis sikerül elkapnunk valamilyen fertőző betegséget, megjelennek az ezeket kísérő tünetek: torokfájás, orrdugulás, nátha, köhögés és láz. Nagyon gyakori, hogy ezt a hallásunk is megsínyli:

A fül eldugul, – orrfújáskor olykor pukkan is -, a hangok tompává válnak.

Ennek az oka nagyon egyszerű. A nátha az orr nyálkahártyájának megduzzadásával jár, ami az orr, a garat, és a garatot a középfüllel összekötő járat, az Eustach-kürt működését is befolyásolja. Ez a nyílás felel a fül megfelelő szellőztetéséért, és azért, hogy a légnyomást megfelelő szinten tartsa a középfülben. Ha az orrnyálkahártya megduzzad, az Eustach-kürt is eldugul.

A jelenség hasonló, mint amikor repülőgépen ülünk, és eldugul a fülünk. Betegség alatt azonban az ásítozás nem sokat segít.

Ám ez a fajta halláscsökkenés csak átmeneti. A gyógyulás során az orr nyálkahártyája lelohad, a fül szellőzése újra jól működik, a hallásunk pedig visszatér.

Hogyan alakul ki a középfülgyulladás?

Ha a nátha tartósan fennáll, és az Eustach-kürt nem szellőzik, a középfül nyálkahártyája is megduzzad, a dobüreg megtelik váladékkal. Önmagában ez is okozhat hallásproblémát, hiszen a folyadék megakadályozza a dobhártya és a hallócsontocskák rendeltetésszerű működését, a hang nem képes megfelelően tovább haladni a belső fül felé.

Ám a felgyülemlett váladék teret ad a kórokozóknak is, amelyek tovább terjedhetnek a belső fül és az agyhártya felé, és komoly károkat okozhatnak, amelyek akár tartós halláscsökkenéssel is végződhetnek.

A középfülgyulladás ezer arca

A középfülgyulladás tünetei általában a felső légúti megbetegedéssel, mandulagyulladással, vírusos náthával egyidőben jelennek meg, és jól felismerhetők:

 • erősödő fülfájás,
 • nyomásra érzékeny fül,
 • rossz hallás,
 • rossz közérzet,
 • láz,
 • esetenként hasmenés, hányás.

A sokszor elviselhetetlen fájdalmat a középfülben felgyülemlett genny okozza, ami akár át is szakíthatja a dobhártyát. Ebben az esetben a fülből váladék távozik, a fájdalom pedig rögtön enyhül.

Mit tehetünk?

Előfordul, hogy a fülgyulladás spontán gyógyul, azonban jobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, már az első, enyhe sajgásnál. A fülgyulladások nagy része ugyanis bakteriális eredetű, tehát az időben elkezdett antibiotikum kezelés számtalan kellemetlenségtől kímélhet meg bennünket.

Elkerülhetjük a dobhártya felszúrását és a súlyosabb szövődményeket is.

Az antibiotikum mellé kapunk orrcseppet, hogy a nyálkahártya visszahúzódjon, és az Eustach-kürt megnyíljon, így a középfül szellőzése is megoldódik. A fájdalom ellen pedig fájdalomcsillapítókkal és meleg sópárnával vehetjük fel a harcot.

Mi történik, ha nem lépünk időben?

A megfelelő és időben megkezdett kezelés mellett a középfülgyulladás két hét alatt elmúlik. Ha ez nem történik meg, gyanús, hogy szövődmények alakultak ki, és a gyulladás ráhúzódott a környező csontokra, a csecsnyúlványra. Ez műtéti úton még orvosolható, ám a gyulladás átterjedhet az agyhártyára, és belső fülgyulladás is kialakulhat.

Ennek a következménye pedig tartós halláscsökkenés is lehet.

Figyeljünk a hallásunkra!


Tudjuk, hogy fontosabbnak tűnhet az, hogy ne hagyjunk ki egy munkanapot sem, mint hogy elugorjunk orvoshoz “egy kis náthával”. Ám a baktériumok és a vírusok gyorsan dolgoznak, könnyedén elburjánzanak, ha nem veszünk tudomást testünk jelzéseiről, amelyek azt mondják:

Pihenj és törődj velem!

Azonban, ha időben elcsípjük a kitörni készülő betegségeinket, és orvosi segítséget kérünk, a hallásunkat és egészségünket is biztonságban tudhatjuk. Ne sajnáljuk az erre szánt időt!

Ha megtörtént a baj: a hallókészülék segít

A halláscsökkenéssel élők egy számottevő része középfülgyulladás szövődményei miatt tett szert a hallássérülésére. Különösen gyerekkorban jellemző a krónikus, visszatérő fülgyulladás következtében bekövetkezett hallásvesztés, de felnőttként sem árt óvatosnak lenni!

Gyerekeknél különösen intő jel lehet, ha krónikus, visszatérő fülgyulladással küzdenek, és érezhetően romlott a hallásuk!

Ha azt tapasztalja, hogy az egyébként ép hallású gyermeke gyakran kérdez vissza, vagy hangosan hallgatja a kedvenc meséjét, hozza el hozzánk szűrő hallásvizsgálatra!

Szerencsére, ha kiderül a hallásprobléma, hallókészülékkel nagyon jól visszahozhatóak a kieső frekvenciák, és jelentős életminőségbeli javulás érhető el velük. Ha az Ön halláscsökkenése középfülgyulladáshoz köthető, akkor is tudunk segíteni!

Mi ugyanis segítünk megtalálni az Önnek legmegfelelőbb hallókészüléket!

Foglaljon hozzánk időpontot hallásvizsgálatra!

A képek forrása: 123RF

Szólj hozzá