Így lehet a miénk a legjobb hallókészülék!

Így lehet a miénk a legjobb hallókészülék! – ezeket tartsuk szem előtt

Egy hallókészülék kiválasztása – attól függetlenül, hogy először tesszük vagy a sokadik alkalommal -, sosem könnyű döntés. Mi alapján kellene döntenünk? Hogyan rangsoroljunk? Mit várjunk el egy hallókészüléktől? Ezek mind létező és fontos kérdések, amire most válaszolunk.

Természetesen, ahhoz, hogy a legjobb hallókészülék a miénk legyen, az is fontos, hogy elegendő hallókészüléket próbáljunk ki, és az audiológussal való viszonyunk sem mindegy.

Az az ideális, ha egy hullámhosszon vagyunk a hallásgondozó szakemberrel, annyira, hogy úgy érezzük, képesek vagyunk bízni a szakértelmében, és őszintén meg tudjuk vele osztani a hallókészülékkel kapcsolatos tapasztalatainkat, elvárásainkat.

Az őszinte kommunikáció az audiológusunkkal ugyanis alapfeltétele annak, hogy a legjobb hallókészülék kerüljön végül a fülünkre. Így ugyanis a szakember fel tudja oldani a dilemmáinkat, meg tudja válaszolni a kérdéseinket, és ha szükséges, alternatívákat is tud ajánlani. Ám itt van néhány szempont, ami mentén mindannyian átgondolhatjuk, biztosan a legjobb hallókészülék ül-e a fülünkön, vagy a fülünkben!

Kellően erősít?

Sokan hajlamosak a külső alapján választani egy hallókészüléket: legyen pici, és minél kevésbé látszódjon – ez azonban gyakran az erősítés rovására megy. Ha megnézzük, egy évtizeddel ezelőtt jóval nagyobbak voltak a hallókészülékek, mint ma, ám a közepes és súlyos fokú halláscsökkenés erősítéséért felelős technológiát és az azt tápláló energiaforrást még most sem tudjuk egészen pici helyre bezsúfolni.

Legyünk őszinték magunkkal, és próbáljunk erősebb és gyengébb erősítésű hallókészüléket is, ha ragaszkodunk a pici gépházhoz. Egy jó erősítésű hallókészülék után a halkabb hallásjavító eszköz szinte hordhatatlanul csendes lesz számunkra, így hallgassunk a belső hangunkra, amelyik azt mondja:

ez a hallókészülék nem elég erős!

A jó erősítés ugyanis fontos ahhoz, hogy legyen beszédértésünk, azaz, hogy ne csak halljuk, hogy beszélnek hozzánk, hanem értsük is, hogy mit mondanak. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy milyen típusú a hallásveszteségünk. Ha idővel számíthatunk arra, hogy romlani fog, akkor érdemes az erősebb hallókészüléket választani, hogy teljesítménye igazodni tudjon a romló hallásunkhoz.

Milyen az életvitelünk?

Sokféle hallókészülék kapható a piacon, melyek – akárcsak az okostelefonok – eltérő fejlesztéseket kaptak. Van, amelyik több irányból is érzékeli a hangokat, van, amelyikben olyan algoritmus fut, amelyik jobban elősegíti zajos környezetben a beszédértést.

Az audiológus segít kiválasztani számunkra a legmegfelelőbb technológiát, ám ehhez át kell gondolnunk, mire van szükségünk, mi jellemzi a hétköznapjainkat.

Sokat járunk társaságba? Gyakran kell megjelennünk hivatalos eseményeken? Gyakran adunk elő közönségnek? Akkor jó, ha olyan algoritmusok társíthatóak a működéséhez, amelyek extrém módon segítik a kommunikációt. Aktívan sportolunk? Akkor nem árt, ha erősebb a vízállósága. Inkább zárkózottabbak vagyunk, de gyakran fogyasztunk médiatartalmakat? Akkor jó, ha rendelkezik vezeték nélküli kapcsolódással, hogy könnyebben nézhessük ezeket. Sokat telefonálunk? Ez esetben is az extra erősítés segíthet, Bluetooth kapcsolaton keresztül.

Ezek az apró információk az életünkről mind árulkodnak arról, hogy mi az, amiben a hallókészülékünknek segítenie kell majd bennünket a hétköznapokban.

Milyen helyzetben hallunk nehezen?

Biztosan vannak helyzetek, amikor a kommunikáció nehezebb számunkra, mint máskor. Ezeket érdemes megfigyelnünk és átgondolnunk, majd megosztanunk az audiológusunkkal. Így segíteni tud abban, hogy olyan hallókészülék technológiát ajánljon, amelyek különösen a minket érintő kommunikációs nehézségek során tud segíteni.

Fontos, hogy a próbahordás ideje alatt ezeket a helyzeteket is próbáljuk ki az aktuális hallókészülékkel. Így fogjuk csak tudni megállapítani, hogy valóban segít-e, jobb-e, mint például a régi hallókészülékünk.

Milyen a beszédértésünk?

Nagyon sok mindentől függ, hogy a beszédet mennyire értjük egy hallókészülékkel. Az idegi típusú hallásvesztéssel például nehezebb teljes mértékben visszanyerni a beszédértésünket megfelelő erősítés mellett is.

Ilyenkor kapnak szerepet a különféle hallókészülék beállítások, a zajszűrés, a háttérzaj minimalizálása, a beszédhang erősítése. Valamint a kommunikációs segédeszközök, amit hallókészülék mellett is bevethetünk. Például a vezeték nélküli technológia, amivel közvetlenül csatlakozhat a hallókészülék az okos-eszközeinkhez, ezzel tiszta, erős hangot juttatva a fülünkbe, vagy adó-vevőt, ami konferenciákon, előadásokon jelenthet nagy segítséget.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a beszédértés feljavítása fontos része a hallókészülék feladatainak. Válasszunk tehát olyan hallókészüléket és kiegészítő technológiákat, amelyek ezt a leginkább támogatják!

Milyen telefont használunk?

Bármilyen hallókészüléket is választunk, az elmondható, hogy a jövőben a hallókészülék és az okostelefonok együttes használata megszokott lesz. Éppen ezért érdemes tájékozódni afelől, hogy az egyes hallókészülékek milyen más okos-eszközökkel kompatibilisek, hiszen míg a hallókészüléket viselni fogjuk, az adott okoseszközök közül kel majd választanunk.

Ha Ön is éppen keresi a legjobb hallókészüléket, akkor keressen fel bennünket bátran! Jelentkezzen be egy ingyenes hallásvizsgálatra, és próbálja ki hallókészülékeinket vásárlási kötelezettség nélkül!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá