Miért fájnak az egyes hangok?

Vannak olyan hangok, amelyek hallatán az emberek többségének összerándul a gyomra vagy kirázza a hideg. Ki ne emlékezne arra, amikor egy vicces kedvű osztálytársa végig húzta mind az öt körmét a táblán? Megvan? Akkor ismerős az a fajta kellemetlenség, amikor a hangok szinte fizikai fájdalmat okoznak. A hangérzékenység kellemetlen, de leküzdhető.

 

A hangérzékenység okai

Az emberek többségében rossz érzést váltanak kik a túl hangos vagy nagyon éles hangok, de vannak olyanok is, akik már a mindennapi hangokat is túl erősnek érzik. Ez a fajta hangérzékenység a halláskárosodásban szenvedőket érinti leginkább. A fájdalmas hangok elleni küzdelemben érdemes megérteni a hangérzékenységet és annak különböző típusait. Hiszen a kérdéskör megismerése hozzásegíthet, hogy megfelelő lépésekkel kényelmesebbé és élvezetessé váljanak a mindennapi hangok az ettől a problémától szenvedők számára is.

A hangérzékenység különböző típusai
1. Hangos zajok

A normál hallásfunkcióval rendelkező emberek általában kényelmetlennek érzik a nagyon hangos zajokat.

Mivel a hangos hangok (85 decibel felett) károsíthatják a hallóidegeket, a membránokat és a fülben lévő szőrsejteket, logikus, hogy az ember ezeket a hangokat – védekezésképpen – kellemetlen zajként éli meg.

Agyunk eltérően reagál a magas hangokra, különösen a 2000-5000 Hz-es frekvenciatartományban lévőkre. Bár több teória is létezik arra, hogy ennek mi az oka, azt a képalkotó vizsgálatok is megerősítették, hogy az agy egy bizonyos része, az amygdala akkor válik aktívvá, amikor ilyen frekvenciájú hangokat hallunk. Mivel az amygdala felelős érzelmi reakcióinkért, ez magyarázatot adhat arra, hogy ezek a magas hangok miért okoznak bennünk kellemetlen érzést, félelmet vagy akár pánikot is.

2. Hyperacusis

A hyperacusisra jelentése csökkent hangtűrés, avagy a normál környezeti hangokra való fokozott érzékenység. Ez jelentős hatással lehet az ember életének számos területére, hiszen tönkre teheti a karriert, negatív hatással lehet az egyén társasági életére és megzavarhatja a lelki békéjét is. Az olyan szokásos tevékenységek, mint a barátokkal való beszélgetés, tévézés, autóvezetés vagy porszívózás is nehéznek, kényelmetlennek vagy akár lehetetlennek is tűnhet. Előfordul, hogy akár a házastárs hangja is elviselhetetlenül hangos lehet, így a párkapcsolat, családi viszonyok is sérülhetnek a jelenség következtében.

A normál hallásfunkcióval rendelkező emberek 85-95 decibeles zajokat is könnyedén elviselnek, mielőtt túlzottnak kezdenék érezni a hangerőt. Hiperacusis esetén azonban a zajtűrő képesség csökken. Lényegében a hangerő kellemetlenségi szint (loudness discomfort level – LDL) az ő esetükben sokkal alacsonyabb az átlagosnál.

Szerencsére a hyperacusis megfelelő hallókészülék viselésével kezelhető. A rózsaszín zajt keltő hallókészülékek a nem kívánt zajt elfedő (maszkoló) eszközökként működnek, amelyek minimalizálják a mindennapi hangok és a háttérzaj hatását. A gondosan programozott, zajgenerátorral ellátott hallókészülékek a hangérzékenység csökkentésével jelentősen mérsékelhetik a hyperacusis tüneteit. A megfelelő készülék kiválasztásában és beállításában szakértő audiológusok tudnak a leghatékonyabban segítséget nyújtani.

3. A hangosságérzet abnormálisan gyors fokozódása – a „recruitment”

Az ilyen típusú hangérzékenység általában olyan embereket érint, akiknél halláscsökkenés tapasztalható. Ha a hallásfunkció csökken, annak gyakran az az oka, hogy az idegek, a membránok és a szőrsejtek károsodtak. A sérülés típusa és mértéke határozza meg, hogy milyen hangmagasságokat és frekvenciákat nem lehet hallani többé.

A hangérzékenység úgy jelenik meg, hogy ha az egyén egy bizonyos hangmagasságon vagy frekvencián belüli zajoknak van kitéve, akkor halláskárosodás miatt nem hallja azokat. Ha azonban hangosabbá teszik őket, akkor a hangok végül más hangmagasságúra vagy frekvenciájúvá változnak, amit viszont hirtelen válik számukra hallhatóvá. Ez a hirtelen zajnak való kitettség az, ami annyira kényelmetlenné teszi a hangot, és megmagyarázhatja, hogy a hallássérültek miért számolnak be gyakran fokozott hangérzékenységről.

A hallókészülék viselése – a hallásfunkció javulása miatt – nagymértékben javíthatja az ilyen típusú hangérzékenységet.

4. Túlérzékeny hallás

Vannak, akik egyszerűen úgy születnek, hogy az átlagosnál érzékenyebbek bizonyos hangokra. Itt jellemzőan az egyének csak bizonyos frekvenciánál magasabb hangokra túlérzékenyek, de ez az érték személyenként eltérő.

A túlérzékenység mértékétől függően még a mindennapi hangok és háttérzajok is rendkívül nyomasztóak lehetnek.

Auditív integrációs terápiával csökkenthető a túlérzékenység, segítségével lehetővé válik, hogy a személy kellemetlen érzések nélkül képessé váljon elviselni ezeket a hangokat.

5. Misophonia

A kifejezés szó szerinti értelmezése „hanggyűlölet”. A mizofóniában szenvedők kifejezetten nem szeretik a hangokat. Más hangérzékenységekkel ellentétben a mizofónia nem korlátozódik a hangos vagy magas hangokra. Valójában a halk hangok gyakran a legkellemetlenebbek a mizofóniában szenvedők számára. A hangterápiát gyakran használják a mizofónia kezelésére, bár egyesek úgy találják, hogy az egyszerű fehér zaj is segíthet hatékonyan megbirkózni a hangok okozta kellemetlen érzésekkel.

Hangérzékenység kezelése

Ahogy a fentiekből is láthatjuk, a hallásérzékenységnek számos oka lehet. Az érzékenységének megfelelő kezelés kiválasztása érdekében kérjen tanácsot és útmutatást szakképzett hallásgondozó szakembereinktől!

Szólj hozzá