Miért számít jobban a látásunk, mint a hallásunk?!

A látás és hallás egyformán nagyon fontos érzékünk, ha nem működnek megfelelően, mindkettő nagy gond. Mivel másképpen használjuk ezt a két érzékünket, elvesztésük is különbözőképpen érint minket. Nagyon sokan rendszeresen ellenőriztetik látásukat, de mégis miért feledkezünk meg a hallásunkról?

A látásprobléma kezelése

Amikor valaki elmegy a szemészhez, egy vizsgálótáblát kell leolvasnia. Látásromlás esetén már lehet, hogy nem látja az alsóbb betűket és számokat, mert azok homályosak. A szem pedig nem képes rájuk fókuszálni.

A látásvesztés megértéséhez csak gondoljunk bele, hogyan öregszünk. Idővel a szem fokozatosan elveszti a fókuszálás képességét, így a közeli tárgyak homályosak lesznek. Aki távollátó, az tudja, milyen nehéz a közelebb levő tárgyakra fókuszálni – például az olvasás sem egyszerű. Ez a folyamat, hogy a közel levő tárgyakat egyre rosszabbul látjuk, nem egyedi; mindenkinél így alakul.

látásvizsgálat

Ha szemüveg kell, sokkal gyorsabban fordulunk szakemberhez, mint hallásprobléma esetén

És a hallás?

Mint ahogy a látásunk, úgy a hallásunk is fokozatosan romlik: egyre kevésbé halljuk a magas frekvenciákat, mind a fizikai károsodás, mind az öregedés miatt. Viszont, a látással ellentétben, ennek a folyamatnak a jelei nem egységesek.

A beszéd különböző frekvenciákból áll. Ha nem halljuk a magasabb hangokat, akkor nehezen értünk bizonyos betűket, például az f, s és t betűt. Ez azért van, mert ezek nagyon magas frekvenciákat tartalmaznak. Az ilyen hangokat túlharsogják a mély, alacsony frekvenciás hangok, például az a, o és u.

A látáscsökkenéssel ellentétben, amikor a képnek csak egyes darabjait nem látjuk rendesen (például nem látjuk a vizsgálótábla alsó részét), a hallásérzékenység romlása a beszéd számos különböző részét érinti, amelyek folyamatosan, a beszéd egészében vannak elosztva, így a beszélgetés véletlenszerű részei vesznek el számunkra. És milyen bosszantó, amikor nem tudjuk, mennyire fontos részletet nem hallottunk meg!

hallásvizsgálat

Rendszeresen kellene járnunk hallásvizsgálatra is

Van azért hasonlóság a látás- és halláscsökkenés között?

Különbségek egyértelműen vannak a hallás- és látáscsökkenés között. De azért számos hasonlóságot is felfedezhetünk:

  • Az egészségügyi szakemberek mindkettőre tudnak megoldást ajánlani
  • Mindkettőre léteznek stílusos és diszkrét lehetőségek
  • Kezelésük lehetővé teszi, hogy teljes életet éljünk
  • Ha nem kezeljük ezeket a problémákat, mindkét esetben hasonlóak a következmények: fáradtság, mentális leépülés és szociális elszigetelődés
Szabadon élni hallókészülékkel is

Hallásproblémával sem kell elszigetelődnünk a többiektől!

Megoldások összehasonlítása: szemüveg vs hallókészülék

Amikor elkezd zavarni minket, hogy rosszabbul látunk, egyszerűen veszünk egy szemüveget magunknak. Ezek a látást segítő eszközök számos embernek jelentenek megoldást. Akár távollátásra használjuk, akár közellátásra, számítógép előtt vagy olvasáskor, esetleg multifokális lencsére van szükség, akkor lesz a legjobb az eszköz, ha szakember írja fel. Az optikus olyan lencsét rendel, ami speciálisan a szemüveget igénylő páciens igényeinek és szükségleteinek felel meg – legyen ő akár rövid-, akár távollátó, fénytörési problémával vagy ezek kombinációjával küzdő.

Ugyanez igaz a hallásunkra is. Mivel a mai hallókészülékeket már úgy tervezik, hogy diszkrétek és stílusosak legyenek – ráadásul számos színben kaphatók –, így sokunknak már abszolút nem jelentenek stigmát. Sőt, a mai hallókészülék-viselők örülhetnek, hogy a modern, mindenféle technológiákkal teletömött készülékek igazán menőn néznek ki. Ráadásul, akinél rendben van mindkettő érzék, a látás és hallás is, annak a világ is ragyogóbb és élettel telibb lesz.

Emlékezzenek rá: a hallásvizsgálat ugyanolyan egyszerű, mint a látásvizsgálat. És még csak a szemünkbe sem kell csepegtetni közben! S hogy el ne feledjem: nálunk, az Audiopont Halláscentrumokban ingyen van. Keressen fel minket, és egyeztessünk egy időpontot!

Oticon Opn S terméksorozat

A mai hallókészülékek kicsik, stílusosak, diszkrétek

Audiológusaink a hallás angyalai! Szívvel-lélekkel segítik minden kliensüket abban, hogy a lehető legjobb hallásélményt biztosítsák számukra, és az Ön kezét sem engedik el addig, amíg maximálisan nem elégedett! Keresse fel bátran Audiopontjainkat, vegyen részt egy teljeskörű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat aktuális állapotáról, de beszerezheti nálunk hallókészülék-tisztítószereit, illesztékét is!

Időpontot foglalok!

Szólj hozzá