11+1 ok, amiért nem kell félni a nagyothalló készülék viselésétől

11+1 ok, amiért nem kell félni a nagyothalló készülék viselésétől

1. Nincs vele egyedül!

Átlagban minden 10. magyarnak van valamilyen fokú halláskárosodása. Ami még ennél is aggasztóbb, hogy még 15%-uknak sem áll rendelkezésére nagyothalló készülék. Ez azt jelenti, hogy több mint 700.000 magyarnak lenne szüksége hallókészülékre ahhoz, hogy életminősége ismét a korábbihoz hasonló legyen. 

2. Nem okoz fájdalmat vagy szenvedést

A nagyothalló készülék drasztikusan javítja életminőségét. Segítségével újra élvezheti a korábban elveszettnek vélt élményeket; éttermekbe járhat, normál hangerőn hallgathatja a tévét, ismét cseveghet unokáival és nem lesz többé szüksége arra, hogy folyton azt ismételgesse: „tessék?!”

Ráadásul az orvosok egyhangú véleménye szerint a nagyothalló készülék beszerzése egészségügyi előnyökkel jár:  képes megelőzni vagy csökkenteni a depresszió és a demencia kialakulását.

3. A hallókészülékek KICSIK

Talán még észre sem vette, de egy nagyothalló készülék napjainkban teljesen máshogy néz ki, mint a múltbéli otromba, nagyméretű készülékek. A hallókészülékek között már nem ritka, amelyik kisebb egy fél 200 forintos érménél, a hallójáratba illeszthető készülékek között pedig vannak már valóban láthatatlanok is.

4. Számos híresség visel hallókészüléket

A halláskárosodás nem tesz különbséget – még a híres embereknek is szükségük lehet hallókészülékre! Vannak jól ismert zenészek, színészek és sportolók is, akik hallókészüléket viselnek. Például:

 • Bill Clinton
 • Rob Lowe
 • Brian Wilson
 • Whoopi Goldberg
 • Gerard Butler
 • Halle Berry
 • Barbra Streisand
 • Phil Collins
 • Eric Clapton

Tehát miért ne viselhetne Ön is hallókészüléket? 

5. A halláskárosodás az öregedés normális velejárója

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 65 éves korukra az emberek egyharmadának halláskárosodása alakul ki. Sajnos azonban általában 7 évbe telik annak beismerése, hogy hallókészülékre van szükség – ennek mérséklésén talán segíthet, ha tudjuk, hogy mások is ugyanezen mennek keresztül.

6. Egyre több hallásvesztésbarát helyszín van

Manapság minden eddiginél több nyilvános hely van, ahol felkészültek a hallássérült embereket fogadására. A Vígszínházban például mobil indukciós rendszer segíti a nagyothallókat, a Katona József Színházban és a Magyar Színházban pedig audionarrációval akadálymentesített előadásokat is meg lehet tekinteni.

Sok templomban és filmszínházban is megtalálható az indukciós hurok rendszer, amely közvetlenül továbbítja a hangokat a hallókészülékekbe.

7. A hallókészülékek nem zavarják más orvosi eszközök, például a pacemaker vagy szemüveg működését

Általános tévhit, hogy szemüveggel vagy pacemakerrel kényelmetlen, vagy egyáltalán nem lehet hallókészüléket viselni. A szemüvegesek hallójárati hallókészüléket vagy hosszabb csöveket kaphatnak a fül mögötti eszközeikhez. A hallókészülékek pedig egyáltalán nem zavarják a pacemaker működését.

8. A hallókészülék technológia rohamosan fejlődik

A jobb hangminőségtől kezdve egészen az olyan klassz funkciókig, mint a Bluetooth-kompatibilitás, a teljes hallókészülék technológia ugrásszerűen fejlődik. A legtöbb új hallókészülék már okostelefonos alkalmazással is vezérelhető!

Sőt, a mai hallókészülékek többségét úgy tervezték, hogy más technológiáival együttműködjenek, például okostelefonjával, tévéjével vagy táblagépével. Ezenkívül az új technológia lehetővé teszi, hogy a hallókészülékek különbséget tegyenek a háttérzaj és a beszéd között, aminek segítségével tisztábban hallhatja az Önt érdeklő beszélgetéseket.

Amennyiben hallókészüléke nem működik tökéletesen, forduljon hallásgondozó szakemberéhez. Előfordulhat ugyanis, hogy eszközei néhány egyszerű beállítást igényelnek, amelyek elvégzése jelentősen javíthat a hangélményen.

9. Kötelezettségmentesen lehet kipróbálni

Az Audika legalább 15 napos próbaidőszakot kínál ügyfeleinek, így a hallókészülék vásárlása kockázatmentes.

10. Nem kell félnie attól, hogy a nagyothalló készülék nem váltja be a hozzá fűzött elvárásokat

A hallássegítő megoldásokat használók túlnyomó többsége elégedett: 97 százalékuk állítja, hogy életminősége javult a nagyothalló készülék hatására. 94 százalék pedig kifejezetten hasznosnak találja hallókészülékét a munkahelyén is. 6 emberből 1 pedig úgy véli, már korábban kellett volna hallókészüléket szereznie. Ezek a beszámolók tehát jól szemléltetik, hogy a hallókészülékektől való félelem alaptalan. (Forrás: EuroTrak Germany 2018)

11. „El fogom veszíteni őket…

Aggodalomra adhat okot, ha gyakran elveszít más tárgyakat, például a kulcsait vagy a szemüvegét. Ellentétben azonban azokkal a tárgyakkal, amelyeket naponta többször is felvesz és letesz különböző helyeken, a hallókészüléket ritkán szükséges kivennie füleiből egy nap folyamán. Ha megfelelően viseli őket, valószínűleg kora reggel felveszi hallókészülékeit és majd csak közvetlenül lefekvés előtt fogja kivenni.

Sőt, tovább csökkentheti a kockázatot azzal, ha kijelöl egy állandó helyet a nagyothalló készülékek tárolására. Amennyiben a készülékkel kapcsolatos feladatokat a reggeli és éjszakai rutin részévé teszi, csökkentheti az elvesztés kockázatát.

+1: „Nem szeretek orvoshoz járni...”

Sok ember számára az orvostól való félelem összefügg a bizonytalansággal, hogy mi fog történni a találkozó során. Talán megnyugtatja, ha előre tudja, hogy az első hallásvizsgálat valószínűleg a következő lépésekből áll majd:

 • A hallásgondozó szakember (vagy csapatának egy tagja) feltesz néhány kérdést az általános egészségi állapotáról.
 • Ezt követően egy speciális lámpát, úgynevezett otoszkópot használnak a hallójáratok és a dobhártyák fájdalommentes vizsgálatára.
 • Hangkezelt tesztfülkében megmérik a hallás szintjét mindkét fülben.
 • Végül a vizsgálat befejezése után a hallásgondozó szakember megbeszéli Önnel az eredményeket. Szükség szerint kezelési lehetőségekkel és javaslatokkal látják el.

Ha aggódna a találkozó költsége miatt, az Audika Halláscentrumaiban a legtöbb hallásvizsgálat térítésmentes!

Többet szeretne tudni a hallókészülékekről és előnyeikről? Kérjük, ne halogassa a vizsgálatot, vegye fel a kapcsolatot hallásegészségügyi rendelőnkkel még ma!

Időpontot kérek!

Szólj hozzá