A két legnagyobb kihívás halláscsökkenés esetén

A két legnagyobb kihívás halláscsökkenés esetén

a veszteség elfogadása és a nagyothalló készülék finanszírozása

A hallássérülés nem könnyíti meg az ember életét. Nem elég, hogy az érintettek számára elveszik az élet számos apró, de kedves zaja, nehezebbé válik a kommunikáció, sőt, gyakran elszigeteltség és fokozott szociális szorongás is kíséri az előbbieket. Annak ellenére, hogy a hallásvesztés gyakori probléma, amelynek számos ismert és hatásos kezelési módja áll rendelkezésre, a legtöbb ember mégis 7-10 évig halogatja, mielőtt megfontolná, hogy kipróbálja milyen lehet egy nagyothalló készülék segítségével az élet.

Az út első lépése annak a lehetőségnek az elfogadása, hogy halláskárosodásunk lehet.
Tegye meg az első lépést a jobb hallás felé!

Sokszor felmerül a kérdés… Miért tart olyan sokáig, míg szeretteink, ismerőseink segítséget kérnek? Nem gondolnak az elmulasztott pillanatokra és az elveszett értékes időre? Nem ismerik fel, vagy nem veszik figyelembe a lehetséges következményeket?

Gyakran elmagyarázzuk, hogy a tagadás és a hárítás pusztító hatással lehet az egyénre. Azon dolgozunk, hogy eltöröljük a halláskárosodás körüli negatív érzelmeket, amelyek talán a legnagyobb gátjai annak, hogy a hallássérült emberek időben ellátásra kerüljenek.

Következmények

A hallásprobléma, akár tud róla az illető, akár nem, gyakran nem kívánt következményekhez vezethet. A munka világában azok a személyek, akik nem kezeltetik halláskárosodásukat, gyakran anyagilag is megszenvedik azt. Nem kapják meg a fizetésemelést vagy a megérdemelt előléptetést, mert rosszul hallanak. Akár azt gondolhatja róluk a környezetük, hogy nem tudják követni mi történik, vagy hogy nem megfelelően kommunikálnak.

Akik nem hallanak, hátrányba kerülnek.

A hallássérültek nagyobb valószínűséggel szenvednek magas vérnyomásban és depresszióban. Társasági lények vagyunk, szükségünk van arra, hogy bekapcsolódjunk a beszélgetésekbe, részesei legyünk a társalgásoknak, különben könnyen elszigetelődünk. Ugyan a halláskárosodás önmagában még nem okoz végérvényesen Alzheimer-kórt vagy demenciát, de hatással van a szellemi állapotra.

Tagadás, halogatás, tévhitek

A tagadás egy nagyon erős védekező mechanizmus, amelyet az érintettek gyakran használnak halláskárosodásukkal kapcsolatban. Az emberek általában úgy gondolják, hogy ha a hallásuk megromlik, az egyben azt is jelenti, hogy megöregedtek vagy elveszett a függetlenségük.

Az igazság az, hogy az életkor előrehaladtával több időnk és erőforrásunk van a boldogabb és teljesebb élethez. Megszoktuk, hogy a munkánkban, az otthonunkban és az életünk során elromlott dolgokat megjavítjuk. Tehát ha felismerjük, hogy egészségünknek szüksége van egy kis segítségre, cselekedjünk.

Bár még a mai nagyothalló készülékek sem tudják visszafordítani a halláskárosodást, képesek minimálisra csökkenteni annak mindennapi életére gyakorolt ​​​​hatását. A munkahelyen, az étteremben, a szeretteinkkel töltött pillanatok és még sok más dolog, amitől teljessé válik az élet – a hallókészülékek segítségével ismét teljesebbé és tisztábbá válhatnak.

A látásproblémákkal küzdőkkel ellentétben a hallássérültek társadalmi megbélyegzettséggel szembesülnek, ezért a legtöbb ember, aki hallókészüléket kap, nincs elragadtatva annak tényétől.

Az élvonalbeli digitális hallókészülék technológia segít csökkenteni a háttérzajt és képes pontosan arra fókuszálni, amit mi szeretnénk hallani. Ezeket a fejlett kis technológiai remekeket úgy alkották meg, hogy ne legyenek feltűnőek, így sokuk szinte láthatatlan. Az Oticon diszkrét hallókészülékeit pedig kifejezetten úgy tervezték, hogy minimális vizuális hatást gyakoroljanak az ember megjelenésére.

Nem mindenki számára elérhető a nagyothalló készülék?

Bár sokan elhalasztják a kezelést, mert tagadják halláskárosodásukat, mások anyagi akadályok miatt napolják el a kezelést. Az egészségbiztosítás fedezi ugyan a diagnózist, de ritkán fedezi a halláskárosodás eszközös kezelésének teljes anyagi költségét.

Egy jobb hallás lehetősége: már akár napi 22 forintból*

Nem árt tudni, hogy egy tisztességes hallókészüléket már körülbelül 47.000 Ft-tól be lehet szerezni**, de a “Rolls Royce” hallókészülékek ára is megáll körülbelül 190.000 Ft-nál***.
A legtöbb halláscentrumban biztosítanak lehetőséget arra is, hogy könnyebbé tegyék ennek az összegnek a kigazdálkodását. Általában az audiológiák szolgáltatásaikat – beleértve az orvosi és audiológiai vizsgálatokat, illetve a programozást – egy csomagban adják, így ezek benne vannak az árban.

A hallókészülékek költsége ugyan jelentősen eltér egymástól, de ez nem mindig tükrözi általános hatékonyságukat. Mint a legtöbb dolog kapcsán, ami az egyik embernek működik, nem biztos, hogy a másiknak is működik vagy egyáltalán szüksége van rá. A hallókészülékek esetében talán a leginkább igaz az, hogy érdemes alaposan kipróbálni őket, mielőtt meghozza valaki a vásárlási döntését.

Egyes esetekben a drágább hallókészülékek csúcsminőségű funkciókkal is rendelkezhetnek, például Bluetooth vezeték nélküli kapcsolattal vagy fülzúgás-maszkolással, amelyekre Önnek talán nem feltétlenül lesz szüksége.
Alaposan beszéljék át szükségleteit, illetve az azokon túlmutató igényeket, hogy hallásgondozója segíthessen kiválasztani a tetszésének, szükségleteinek és pénztárcájának is legmegfelelőbb készülék típust.

Mi befolyásolja a nagyothalló készülék árát?

A hallókészülékek teljes költsége magában foglalhat**** különböző szolgáltatásokat és kiegészítőket.
A hallókészülék benne foglalt költségei olyan szolgáltatásokat tartalmaznak, mint:

  • orvosi- és audiológiai hallásvizsgálat
  • hallásszakértővel történő konzultáció
  • szükség szerinti felszerelés, beállítás és finomhangolás
  • legalább 15 napos kötelezettségmentes próbahordás
  • garancia, amely magában foglalhatja a hallókészülékek cseréjét és/vagy javítását

Nagyothalló készülék technológia

A nagyothalló készülékek és az egész hallókészülék technológia folyamatosan fejlődik. A piacon kapható legújabb hallókészülékek minden korábbit képesek felülmúlni a hangtisztítás területén. Némelyik olyan fejlett funkciókkal rendelkezik, mint a mesterséges intelligencia, a Bluetooth-kapcsolat, és olyan további funkciók, amelyek segítenek elfedni a fülzúgást.

Az alapvető opciók már alacsonyabb áron állnak rendelkezésre, ha költségvetése vagy igényei nem teszik lehetővé vagy szükségessé ezek használatát. Alacsonyabb ár mellett alacsonyabb szintű testreszabhatóság, korlátozott mértékű finomhangolás, valamint a kézi beállítások szükségessége várható.

De ez természetesen nem jelenti azt, hogy meg kell elégednie egy rossz minőségű termékkel. Még a megfizethető hallókészülékek is a következőket kínálják:

  • vezeték nélküli funkció, amely lehetővé teszi, hogy két hallókészülék vezeték nélkül működjön együtt egymással
  • irányított mikrofonok, amelyek a megfelelő irányból érkező hangokat képesek erősíteni
  • zajcsökkentés a hangjel elemzésével, valamint a háttérzaj és a statikus zaj csökkentésével a jobb hangminőség érdekében

Kérjen segítséget most!

Ha úgy gondolja, hogy hallásproblémái vannak, akkor a következő lépés a vizsgálati időpont egyeztetése. Ne aggódjon a költségek miatt, halláscentrumainkban a hallásszűrés ingyenes. Esetleg szorongással tölti el, hogy hallókészüléket fognak javasolni a probléma megoldására? Emiatt sem érdemes aggódnia, hiszen a hallókészüléket viselők túlnyomó többsége elégedett a hallókészülékével. A legtöbb modern hallókészülék modell alig látható, legfeljebb csak egy kis átlátszó cső észrevehető azok számára, akik kifejezetten erre figyelnek.

Talán nincs is szüksége nagyothalló hallókészülékre. Vannak, akiknek olyan enyhe halláskárosodásuk van, amit a telefon- vagy televízióerősítőkkel is meg lehet oldani. Amennyiben szükségét érzi, különféle kommunikációs stratégiákat is kipróbálhat. Ezek közé tartozik például, hogy a beszélgetés minden résztvevője mindig ugyanabban a szobában legyen, hogy láthassa, ki beszél, és a beszédet vizuális jelekkel is meg tudja erősíteni. Egy másik taktika a csendesebb éttermekben való étkezés a háttérzaj csökkentése érdekében, valamint javasolt a fal közelében ülni, nem pedig a zajosabb, központi éttermi részen.

Tudjuk, hogy a halláskárosodás elfogadása nehéz folyamat lehet, de az Audika képzett és tapasztalt szakember gárdája itt van, hogy segítsen Önnek a hallásgondozás minden lépésében.

Miért várna?

2555… Ez az az átlagosan 7 év napokban mérve, mire valaki elfogadja, hogy talán halláskárosodása van. Ha Ön vagy egy szeretett hozzátartozója érintett lehet halláscsökkenésben, tudjon arról, hogy van választási lehetősége: a napokat töltheti azzal, hogy megpróbálja hallani és érteni a beszélgetéseket, miközben kockáztatja, hogy lassan elszigeteli magát… Vagy felkereshet egy képzett hallásgondozó szakembert, hogy megvizsgálja hallását, és megvitassa vele azoknak az élvonalbeli és hatékony megoldásoknak a lehetőségét, amelyek újra életre kelthetik a világot.

Időpontot kérek!

 

*Egy darab példaként felhozott hallókészülék ára hat évre elosztva

**Forrás: https://sejk.neak.gov.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310211151&termek=oticon-ria2-bte-13
*** Belistázott termékek, NEAK támogatással.

**** A NEAK listáról vásárolt készülékek esetén az adott termék ára, valamint a vásárlásához kapcsolódó garanciák és szolgáltatások rögzítettek.

Szólj hozzá