Napi rutin kialakítása hallókészülékeseknek

Az 5 leghasznosabb tipp a napi rutin kialakításához hallókészülékeseknek

A jó napi rutin kialakítása a hallókészülék hordásakor nagyon fontos dolog. Az Oticon emberek százezreinek segített már, hogy jó hallással, újra tudják élvezni az életet. A dán cég munkatársai tényleg tudják, milyen tényezők járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a kezdeti időszak az új hallókészülékkel sikeres legyen.

Összeállítottunk 5 hasznos tippet, amiket jó, ha Ön is beépít mindennapi életébe.

1. Az elemeket színekkel és számokkal különböztetik meg

Vidám pár

A hallókészülék használók gyorsan hozzászoknak az otthoni elemcseréhez. Nyaraláskor azonban már más a helyzet. Néhányan ugyanis nincsenek tisztában azzal, milyen elemek valók a hallókészülékükbe; így amikor külföldön kell elemet venni, az már gondot okozhat.

Ezért jó tudni, hogy az elemeket színekkel és számokkal kódolják: a citromsárga a 10-es méretet, a narancssárga a 13-as méretet, a barna a 312-es, a kék pedig a 675-ös méretet jelenti.

Egyszerűen csak ellenőrizze le a meglévő elemek csomagolásán a színeket és máris össze tudja hasonlítani a helyi gyógyszertárakban vagy szupermarketekben található kínálattal. Ha éppen nincs Önnél az elemcsomag, akkor a hallókészülékben éppen benne lévő elem nagyságát tudja összehasonlítani.

2. Minden nap ugyanazon a helyen tárolja a hallókészülékeit

Jelöljön ki egy fiókot vagy egy speciális helyet, ahol éjszakára a hallókészülékeit tárolja – vagy használja a készüléktartó dobozt, amit a készülékhez kapott. Ha olyan tevékenységet végez, ami előtt ki kell vennie a hallókészülékeket, tegye a szokásává, hogy a dobozukba tegye azokat, így könnyen meg tudja majd találni.

Ez a módszer otthon és egyéb helyeken is hasznos. Ha van otthon kutyája vagy macskája, jobb, ha felkészül rá, hogy a háziállat szeretné egy kicsit megrágcsálni, játszani a készülékekkel. A szaga ugyanis a gazdájukra emlékezteti őket.

Jobb, ha biztos helyen tárolja tehát a hallókészülékeket, például a dobozukban. A gyermekek is sokszor játéknak nézik ezeket a tárgyakat – tartsa inkább tőlük is távol.

3. Alakítson ki szokásokat

Ha ugyanazon a helyen veszi le és teszi fel a hallókészülékeket, az nagyban segíti a rutin kialakítását. Ez történhet fésülködés, zuhanyzás vagy fogmosás után – olyan tevékenységeket követően, amiket minden nap végez.

4. Kapcsoljon fel egy lámpát vagy csökkentse a háttérzajt

Beszéljünk a halláscsökkenésről Ha megromlott a hallása, akkor a többi érzékszerve keményen dolgozik azon, hogy ezt kompenzálja. Jobban használja a szemét: megpróbál szájról olvasni, figyeli a testbeszédet, arckifejezéseket, hogy fogalma legyen arról, miről is beszélgetnek a többiek.

Ha felkapcsol egy lámpát és csökkenti a háttérzajt a szobában, azzal könnyebbé teszi az életét az olyan helyzetekben, amikor nagyon zajos a környezete.

5. Legyen nyitott a halláscsökkenéssel kapcsolatban

Ha mesél másoknak a halláscsökkenéséről vagy a hallókészülékes élete során szerzett tapasztalatairól, akkor ők jobban megértik az Ön helyzetét és jobban tudnak segíteni, ha kell.

Ez olyan szempontból is hasznos, hogy segít csökkenteni a hallássérültekkel szemben kialakult stigmákat.

Ráadásul a személy, akivel éppen beszélget, jobban elfogadja majd annak a szükségességét, hogy elvonuljanak egy csendesebb, világosabb helyre, ott folytatni a beszélgetést.

 Válasszon az életviteléhez hallókészüléket!

A hallókészülék próbahordását nálunk mindig megelőzi egy átfogó beszélgetés, ami során felderítjük, pontosan milyen igényeknek kell megfelelnie az új hallókészülékeknek. Másra van szüksége egy tanárnak, másra egy könyvelőnek, és másra annak, aki sokat utazik és kommunikál telefonon. Egy modern hallókészülék már képes megfelelni a legtöbb életstílusnak. Gondolja át, mit vár el a hallókészülékétől, jöjjön el hozzánk, és mi segítünk megtalálni az ezeknek megfelelő modellt.

A képek forrása: Oticon, Shutterstock

Szólj hozzá