A hallás és a gyermek fejlődése

Miért olyan fontos, hogy gyermeke minél többet meghalljon a világból?

Anyanyelvünket a születésünk pillanatától kezdve tanuljuk és fejlesztjük. Így, minél előbb észrevesszük és kezeljük a halláscsökkenést, annál jobb. A legjobb hallókészülékek, eszközök és technikák, valamint a családtagok fontos és elismerésre méltó támogatása együttesen teljesebb és jobb jövőt hoz a gyermekének.

A nyelvet úgy tanuljuk meg, hogy halljuk a hangokat. A gyerekek megtanulják azokat a szavakat, amiket a környezetükben hallanak. Azonban nem csak a nyelvi fejlődés múlik azon a képességen, hogyan hall a gyermek. Hogy mennyit hall, befolyásolja azt is, hogyan tanul meg írni és olvasni, és milyen mértékben tud szocializálódni. .

A hangok fontossága

A beszélt nyelv fejlődéséhez tisztán kell hallaniuk a beszédet és saját magukat is. Ha a gyermek halláscsökkenését nem kezelik, az alap nyelvi fejlődése gyakran késik. Ahogy gyermeke növekszik, számos kihívással kell szembenéznie életének különböző szakaszaiban, a csecsemőkortól az iskolai évekig és azon túl is. Halláscsökkenésük másképp fogja befolyásolni az életüket, amikor az otthon biztonságáról váltanak az önállóságra az olyan kihívásokkal teli környezetekben, mint az iskola, a sport és más társas tevékenységek.

Az agy a gyermek növekedésével együtt fejlődik

Sok szülő úgy gondolja, hogy a hallókészülékek visszaállítják a gyermek hallását. Sajnos, ez nem így van. De segíthetnek a gyermek életminőségét javítani, és alapvető szükségességűek a tanuláshoz. Napjaink technológiájával a gyermekeknek már a születésük utáni első hetekben vagy hónapokban lehet megfelelő hallókészüléket adni.

Egész életünkön át tanulunk. Attól a pillanattól kezdve, hogy megszülettünk, úgy tanulunk, hogy megfigyeljük és utánozzuk a szüleinket, családtagjainkat és barátainkat. Később iskolába kerülünk, dolgozni kezdünk és aktív életet élünk, ezalatt végig folytatjuk a tanulási folyamatot. A halláscsökkenéssel élő gyermekek ugyanolyan teljes és gyümölcsöző életet élhetnek, mint a többi gyerek. Csupán segítség kell nekik a tanuláshoz.

A hallókészülék-használat

A teljes, gazdag, verbális nyelv kialakítása érdekében a gyermekeknek képesnek kell lenniük arra, hogy ráhangolódjanak a körülöttük lévő beszédhangokra. Alapvető fontosságú, hogy a lehető legtöbbet hallhassanak az ébrenlét minden órájában. Éppen úgy, ahogy Önnek világosság kell ahhoz, hogy magabiztosan tudjon mozogni, hogy felismerje és élvezze az Ön körül zajló összes tevékenységet, gyermekének a hallókészülékeire kell támaszkodnia, hogy a lehető legtöbbet megértse a környezetében történtekből, ezzel is támogatva nyelvi fejlődését.

Segíti az alapvető agyi struktúrák fejlődését

Még az enyhe vagy minimális halláskárosodású gyermekeknek is fontos, hogy kihasználják a hallókészülékek nyújtotta előnyöket, mivel a felerősített hang stimuláció támogatja az agy hallóközpontjainak növekedését. Ezek az agyi struktúrák akkor fejlődnek a legjobban, és akkor alakulnak ki a legintenzívebben a neurális kapcsolatok, amikor a gyermek még nagyon kicsi. Ez nagyon fontos a gyermek szókincsének szempontjából: az első és a második szülinapja között a gyermek szókincse sok esetben akár megnégyszereződik. Ezért nagyon fontos, hogy szükség esetén olyan korán beszerezzük a hallókészüléket, amilyen korán csak lehet.

Hallókészülékek gyermekeknek

Az Oticon kínálatában kitűnő minőségű, kifejezetten a gyermekek igényeinek kifejlesztett hallókészülékek is találhatók, amikkel nagymértékben támogatni tudja a gyermek fejlődését. Ne feledje, nagyon fontos, hogy a hallókészüléket minél többet hordja a gyermek, minden nap! Tudta például, hogy ha gyermeke csak négy órán keresztül hordja a hallókészüléket egy nap, akkor hat évébe kerül, hogy annyi hallásélményt és -tapasztalatot gyűjtsön össze, mint egy ép halló gyerekek egy év alatt?

Nagyon fontos tehát, hogy a lehető legkorábban szakértői segítséget kérjünk a gyermek hallásának támogatásához!

Mi segítünk!

Audiológusaink a legnagyobb szakértelemmel segítenek a lehető legjobb hallásélmény megtapasztalásában, legyen szó egészen fiatal vagy már érettebb páciensről. A halláskárosodással élő gyermekek szüleit is támogatják, hogy minden fontos ismeretet elsajátíthassanak erről az állapotról, és segítik őket, bármilyen kérdésük is legyen. Keresse fel bátran Audiopontjainkat, kérje segítségünket, vagy akár szerezze be nálunk hallókészülék-tisztítószereit, illesztékét is!

A képek forrása: Oticon

Szólj hozzá