6 karácsonyi helyzet, amikor nem hallok rendesen

6 karácsonyi helyzet, amikor okkal érezhetjük, hogy „nem hallok rendesen”!

A korral járó halláscsökkenés érintettjei gyakran évekkel később jutnak el a rendelőnkbe, holott, ha időben észrevennék a jeleket,  sokkal kevesebb kommunikációs nehézséget kellene megélniük! A statisztika elkeserítő, de érthető is: a korral járó hallásromlás fokozatosan alakul ki, ennél fogva nehezen felismerhető. Mostani cikkünkben azonban összeszedtünk 6 intő jelet, amire érdemes odafigyelni az ünnepek alatt!

Csengő

Csengőszó nélkül nem is lehet ünnep az ünnep! Ez jelzi az ajándékok jöttét, a vacsora kezdetét, de a karácsonyfákon is csilingelhet néhány darab, de a bevásárlóközpontokban is felcsendülhet a harangszó. Elkerülhetetlen tehát, hogy ne találkozzunk ezzel a hanggal az adventi időszak alatt.

Azonban, ha mégsem emlékszünk az ünnepek alatti időszakról erre a hangra, azt vegyük intő jelnek!

A korral járó hallásromlás ugyanis elsősorban a magas hangokat tünteti el az életünkből, így a csengőhang is az elsők között veszik el az ünnepek hangai közül.

Éneklők az ajtó előtt

A halláscsökkenés abban is megmutatkozik, hogy milyen messziről érkező hangokat hallunk meg. Ép hallással az emberek észreveszik a szobából, hogy a bejárati ajtó előtt karácsonyi dalokat énekel egy csapat gyerek, pedig még egy ajtó is tompítja a hangerőt.

Ha a fülünkbe jut az ünnepek után, hogy nem nyitottunk ajtót, vagy a családtagjaink szólnak, hogy újabb éneklő csapat érkezett, az szintén okot adhat a gyanakvásra!

Gyerekek hangja

Nincs is annál jobb érzés, amikor a gyerekeink és az unokáink ellepik az otthonunkat. Ők azok, akik újra igazán felelevenítik gyerekkorunk varázslatos karácsony-hangulatát. Ám nem véletlen, hogy a nagyothallók leginkább a gyerekekkel való beszélgetéssel küzdenek, hiszen magasabb frekvencián beszélnek a felnőttekhez képest, és az artikulációjuk sem tiszta még.

Ha azt tapasztaljuk, hogy nehezebben értjük vagy halljuk gyerekeinket vagy unokáinkat, akkor ne hagyjuk annyiban! Kár lenne a nagyothallás miatt eltávolodni a szeretteinktől!

Követhetetlen családi beszélgetések

A családi összejöveteleknek azért van olyan nagy jelentősége az ünnepek idején, mert ekkor újra találkozhatunk és beszélgethetünk azokkal, akiket ritkábban látunk! Azonban egy ilyen családi program és vacsora meglehetősen zajos. Mindenki össze-vissza beszél, kiabál, a háttérben szól a zene. Ez egy tipikusan olyan helyzet, ami elsők között okoz nehézséget a nagyothallóknak.

Ha azt veszi észre, hogy ezek a családi összejövetelek egyre zűrösebbé, kaotikusabbakká és követhetetlenebbé váltak, az már egy nagyon erős intő jel, amit komolyan kell venni!

Az ünnepek igazán halk hangjai

A halk hangok is eltünedeznek a hétköznapokból a korral járó halláscsökkenéssel, amelyek ugyan nélkülözhetőnek tűnnek, de valójában sokat hozzátesznek a hangulathoz. Ilyen a gyufa sercenése, a csillagszóró pattogása, a pezsgős dugó pukkanása, vagy a konfetti surrogása.

Ne becsüljük alá ezeket a hangokat sem, a jelenlétük teszi fel az i-re a pontot!

A sütés-főzés hangjai

Ugyancsak halk hangokkal van tele az ünneppel járó sütés-főzés is. A tűz belobbanása a gáztűzhelyen, a szószok, levesek fortyogása vagy az időzítő jelzése. Ezek ráadásul nemcsak a hangulatért felelősek, hanem komoly jelzésértékük van.

Ha gyakran kifut a leves, odaég valami, mert nem halljuk meg a figyelmeztető hangokat, akkor ideje egy hallásvizsgálatnak!

Ne halogassa a hallásvizsgálatot!

Ha az ünnepek alatt csak egyszer is beférkőzött a gondolataiba a ,,Nem hallok rendesen.” -gondolata, akkor ne várjon tovább! Jelentkezzen be hozzánk ingyenes, teljes körű hallásvizsgálatra, hogy jövőre már minden hangjával együtt élhesse meg a karácsonyi ünnepeket!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá