5 rutintevékenység, amit minden hallássérült ismer!

Onnantól kezdve, hogy hallókészülék kerül a fülünkbe, tagadhatatlan, hogy az életünk fordulatot vesz. Új szokások, tevékenységek épülnek be a hétköznapjainkba, amelyek eleinte furcsák és szokatlanok lehetnek, idővel azonban el sem tudjuk képzelni majd, hogy élhettünk másképp. Nézzük csak, miben változik meg egy friss hallássérült élete a régihez képest!

1. Reggel be, este ki

Ideális esetben a hallókészüléket reggel ébredéstől este lefekvésig kellene hordani, hogy az agyunk megtanuljon vele együttműködni, és egyébként is ez a logikus, hiszen a hallásunkra az ébrenlét során szükségünk van.

Ezért a mindennapi rutin részévé válik, hogy a hallókészülékeket biztonságos helyre tegyük éjszakára. Erre a legmegfelelőbb a saját doboza, vagy a párátlanító doboz, amit megfelelő helyre teszünk! Érdemes fedett helyen tartani a hallókészüléket, hogy a por és a kosz ne üljön meg rajta, így minél kevesebb kórokozót juttatunk a fülünkbe, csökkentve ezzel a fertőzések és az irritáció esélyét.A hallókészüléket lehetőleg a tokjában tároljuk

Fontos, hogy ne egy könnyen elérhető helyre tegyük, hanem olyan magasságba, ahol sem egy lelkes kutyus, sem pedig gyerekkéz nem fér hozzá.

Érdemes kijelölni számukra egy-két fix helyet is, hogy ne teljenek el értékes percek, órák az időnkből hallásjavító eszközeinket keresgélve.

Bizonyos helyzetben inkább letesszük őket

Ha nem kell, kivesszük a hallókészüléketElőfordul majd, hogy bizonyos helyzetekben megválunk a hallókészülékeinktől, mert zavaróak lesznek. Egyes napokon megeshet, hogy túl erős és sok lesz a hang inger, amit nem tudunk elviselni, vagy elfáradunk, és inkább kikapcsoljuk a hallókészülékeinket. Ez valahol szuper dolog is, amit az ép hallású emberek irigyelni fognak tőlünk:

Bármikor választhatjuk a csendet, ha szeretnénk.

De kivesszük majd akkor is, ha útban vannak, például fodrásznál, zuhanyzásnál, ha letennénk a fejünket valahova. Lesznek helyzetek, amikor ki-és betesszük a fülünkbe, és ilyenkor mindig körültekintően keresünk nekik helyet, hogy biztonságban tudhassuk őket.

2. A párátlanítás a hétköznapok központi témájává válik

A pára nem tesz jót a hallókészüléknek, hiszen megül az illeszték csövében, tompítja a hallókészülék által közvetített hangot, és a felgyülemlő pára nem tesz jót a hallókészüléknek sem. Emiatt érdemes mielőbb párátlanító dobozt beszerezni, és minden este belehelyezni a hallókészülékünket, hogy reggelre szárazon álljon a rendelkezésünkre.

Ezzel a mindennapi rutinnal tehetünk azért, hogy hallókészülékünk minél tovább szolgálja a hallásunkat különösebb meghibásodás nélkül!

A hallókészülék-tisztítás a mindennapok része lesz

A napi használat során a hallókészülék koszolódik, tisztítani kellMivel a hallókészülék a nap nagy részében a fülünkben van, elkerülhetetlen, hogy a fülviasz ne rakódjon rá, és ne dugítsa el időnként az illeszték furatait. Minden nap ügyelnünk kell arra, hogy a fülzsírt eltávolítsuk róla és a belsejéből – így tudjuk csak élvezni a tiszta, erőteljes hangzást. A tisztítás azért is fontos, mert a kivétel és berakás során hozzáérünk az illesztékhez, ezáltal pedig számtalan kórokozót juttatunk a fülünkbe, növelve annak a kockázatát, hogy szert teszünk egy fülgyulladásra. A tisztításhoz szükséges speciális eszközöket és tisztítószereket az audiológustól tudjuk majd időnként beszerezni! 

Elemcsere és beszerzés

Ez okozza a legtöbb bosszúságot egy hallássérült embernek: az elemcsere, az utánpótlás biztosítása. Különösen hosszú hétvégék előtt törhet ránk a felismerés, hogy fogyóban vannak az elemeink.

Érdemes nagy kiszerelésben beszerezni elemeinket, hogy hosszú időre levegyük az utánpótlás stresszét a vállunkról. Mindig tartsunk elemet magunknál, hogy kéznél legyenek, ha lemerülnénk napközben!

Érdemes figyelni arra is, hogy egyszerre cseréljük az elemeket mindkét hallókészülékünkben, mert extra bosszúságot jelenthet, ha különböző időpontban kell az elemcseréről gondoskodnunk

3. A strandolás és a wellness hétvégék új értelmet nyernek

Víz mellett is használható a hallókészülékMár nem pusztán csak arról fognak szólni, hogy pihenünk egyet és szórakozunk, hanem magukkal hoznak pár nehéz döntést is. Mivel a víz és a hallókészülék nem barátok, friss hallássérültként is meg kell hoznunk ezeket a döntéseket:

  • Hallókészülékkel merészkedünk vízbe vagy anélkül?
  • Hallani akarunk inkább a vízben, vagy önfeledten lubickolni?
  • A szekrényben hagyjuk a hallókészülékünket, a szobánkban vagy a holmijaink között?

Ilyen esetben mindig érdemes olyan helyen hagyni a hallókészüléket, ahol biztonságban érezzük azokat, különben végig azon fogunk idegeskedni, hogy a helyükön lesznek-e még, ha kijövünk a vízből.

Hallássérült emberként a hallókészülékünk biztonságba helyezése mindig, minden esetben kulcsfontosságú kérdés lesz a jövőben, hiszen enélkül az eszköz nélkül nem hallanánk a világot teljes valójában.

 

4. Mindig keresni fogjuk a jobbat

Az első hallókészülék csak belépő egy izgalmas világba. Ahogyan telnek a hónapok és az évek, úgy jövünk majd rá arra, hogy mennyi lehetőség lakozik egy ilyen pici technológiában. Lesz hat évünk a kihordási idő alatt arra, hogy átgondoljuk, mit várunk el a következő hallókészülékünktől, hogyan lehet az életminőségünk még jobb egy másik hallókészülékkel.

5. Az audiológusunk lesz az egyik fő bizalmasunk

 Akkor leszünk elégedettek a hallókészülékünkkel, ha jó kapcsolatot ápolunk az audiológusunkkal. A jó hallókészülék beállítás titka ugyanis az, ha őszintén meg tudjuk osztani tapasztalatainkat, félelmeinket, bizonytalanságainkat a hallásunkkal kapcsolatban a hallásgondozónkkal, ő ugyanis ezek alapján tudja majd jól beállítani a hallókészülékünket!

Hozzá fordulunk majd, ha probléma van az eszközzel, ha nem hallunk elég jól, ha cserélni kell valamit.
Tulajdonképpen az audiológus az, aki a stabilitást adó hallókészüléket és a hallásunkat karban tartja.
Így érthető, hogy nem mindegy, ki tudunk-e építeni vele egy bizalmon, őszinteségen alapuló kapcsolatot!

Nálunk Ön az első!

Audiológusaink a hallás angyalai! Szívvel-lélekkel segítik minden kliensüket abban, hogy a lehető legjobb hallásélményt biztosítsák számukra, és az Ön kezét sem engedik el addig, amíg maximálisan nem elégedett! Keresse fel bátran Audiopontjainkat, vegyen részt egy teljeskörű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat aktuális állapotáról, de beszerezheti nálunk hallókészülék-tisztítószereit, illesztékét is!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá