Segítse halláscsökkenéssel élő kollégáit!

Halláscsökkenéssel élő kolléga? Segítsen neki!

Halláscsökkenéssel élni egy utazást jelent. Ennek az utazásnak nagyon sok állomása van, a halláscsökkenés tényének felfedezésétől kezdve a vonakodáson keresztül („Nem lehet, biztos csak képzelem!” , „Nem is olyan nagy a baj, jó lesz ez így!) addig, amíg eldöntjük: valamit márpedig tenni kell. Az út során sok frusztráció érheti az embert, amikor nehézzé válik a kommunikáció, és ez az állapot el is szigetelheti az érintettet mind a munkahelyén, mind a hétköznapokban. Ön is segíthet a halláscsökkenéssel élő kolléga mindennapjaiban!

Ez az utazás mindenki számára egyedi: a halláscsökkenés súlyosságától, a személyiségünktől és a technológiai nyitottságunktól függ.

Olyan kollégákkal együtt dolgozni, akik halláscsökkenéssel élnek, kihívást jelenthet. Önnek és nekik is. Ez egy nem látható fogyatékosság, látható jelekkel. És sokan vonakodnak erről beszélni.

Hogy miért?

A halláskárosodás sokszor stigma, mivel az emberek fejében ez a jelenség az öregedéssel áll szoros kapcsolatban. Azonban egyre több és több ember tapasztalja meg a halláskárosodás jeleit még a nyugdíjba vonulás előtt. Ez azt jelenti, hogy bárki találhatja magát olyan helyzetben, hogy egy kollégáját kell támogatnia.

Mi az a halláscsökkenés?

A halláscsökkenés igen összetett témakör, amelyről az interneten zavarba ejtően nagy mennyiségű információt lehet találni. Néhányan a hallókészülékeik nélkül is hallanak, és lehet, hogy nem hordják azokat állandóan, míg mások teljes mértékben ezektől az eszközöktől függnek. Néhányan azért használják a hallókészüléküket, hogy enyhítsék a tinnitus tüneteit. Mások belsőfül és csontvezetéses implantátumokat használnak.

A hallókészülék nem egy gyors megoldás a problémára. Minden egyes új felhasználónak keresztül kell mennie egy rehabilitációs időszakon, amely kitárja számukra az ajtót a sorsfordító technológiákkal és ellátással való élethosszig tartó kapcsolatukhoz. Ráadásul a hallókészülék nem is azt jelenti, hogy a kommunikáció soha többé nem lesz probléma. Továbbra is lesz számos olyan hétköznapi helyzet, amelyek során további támogatás lesz szükséges.

Hogyan hat a halláscsökkenés a munkakapcsolatokra?

A halláscsökkenés az ember mindennapjainak számos területét érinti. A kezeletlen halláscsökkenés hatással lehet az emberi kapcsolatokra, az ember önbizalmára és az általános életminőségre.

Általában igaz, hogy ha bízunk a másikban, akkor a bonyolultabb, kínosabb beszélgetéseket is könnyebb lefolytatni. Ha jól ismerünk valakit, akkor kényelmesebb lehet a halláscsökkenés témáját szóba hozni. Különösen akkor, ha Ön előbb észreveszi a halláscsökkenés jeleit, mint maga az érintett. Ebben az esetben az enyhe biztatás lehet, hogy segít elkezdeni a kezelést.

Ne feledje, a kollégája egy olyan úton vesz részt, amelynek az elején még tagadja a halláscsökkenés tényét, és ebben a szakaszban még jellemzően zavart, frusztrációt, félelmet és aggodalmat él át. Aggódhat a hallási képességének csökkenése miatt, és hogy ez majd mit jelent a jövőjét tekintve.

Attól függően, milyen közel áll a kollégájához, ilyenkor megoszthat személyes történetet is a halláscsökkenésről, amely valamely családtagját érinti. Ezáltal kevésbé lesznek sebezhetők, és nyitottak lesznek történetük megosztására.

És ÖN hogyan tudja halláscsökkenéssel élő kollégáit támogatni?

Maradjon nyitott, és készüljön fel rá, hogy a mindennapi munkarutinban változtatásokat kell eszközölni. Vezetőként biztosítsa, hogy a feladatkiadásoknál mindig legyen támogatás, azaz jól halló kollégák is vegyenek részt a megbeszélésen, akik később segíteni tudnak visszaidézni a hallottakat. Soha ne távolítsa el a halláscsökkenéssel élő kollégát a projektből az előzetes beleegyezése nélkül.

Hozzon létre befogadó munkakörnyezetet. Ez azt jelenti, hogy esetleg oda kell menni ezekhez az emberek asztalához, és szólni nekik, ha a csapat ebédelni megy. Esetleg meg kell ismételi a vicceket, vagy még egyszer elmondani, mi történt a beszélgetések során. Amikor a csapatbeszélgetések témái csaponganak, ráadásul még a háttérzaj is nagy, azt halláskárosodással különösen nehéz lehet követni. Ha nagyon csöndben vannak, az figyelmeztető jel lehet, hogy esetleg nem tudtak mindent követni.

Ne gondolja őket faragatlannak vagy antiszociálisnak! Lehet, hogy inkább nem mennek a többiekkel a (zajos) étkezdébe vagy a közösségi találkozókra, mert tudják, hogy úgyis csak szenvednének azzal, hogy kövessék a beszélgetéseket. Ennek persze az az eredménye, hogy kirekesztettnek érzik magukat. Előfordul, hogy számukra az üzleti úton a hotelszobában egyedül eltöltött este vonzóbb, mint a zajos üzleti vacsora.

Legyen velük sokkal türelmesebb és együttérzőbb. Csak képzelje magát a helyzetükbe! És legyen kíváncsi, vajon milyen szupererőt fejlesztettek ki magukban, amivel ellensúlyozhatják a halláscsökkenésüket. Ne bombázza őket túl hamar, túl sok kérdéssel arról, hogyan és miért alakult ki a halláscsökkenésük. A kíváncsiságát csak lassan elégítse ki, mialatt szépen kiépíti kettejük között a kapcsolatot.

Kérdezze meg őket, mire van szükségük, és hogy hogyan tuja Ön és a csapat támogatni őket. Nem mindenki szeretné, ha a halláscsökkenése a figyelem középpontjába kerülne. Ha annak megfelelően kezeli a halláscsökkenés tényét, ahol ők éppen az elfogadás útján járnak, azzal egy sokkal nyugodtabb légkört tud kialakítani, ezáltal előbb nyílnak meg, és hagyják, hogy a többiek segíthessenek.

Bátorítsa őket, hogy keressenek megoldást a hallásproblémájukra, ha még nem tették, és ez zavarja őket.

7 jó szokás, ami könnyebbé teszi a beszélgetéseket

A halláscsökkenés egy vizuális megtapasztalás, és többen jól tudnak szájról olvasni. A következő dolgok segíthetnek a beszélgetéseket egyszerűbbé tenni a halláscsökkenéssel élők számára:

  1. Beszéljen lassan és tisztán, és álljon készen arra, hogy meg kell ismételnie a mondandóját.
  2. Úgy kezdje és úgy fejezze is be a beszélgetést, hogy a másik felé fordul.
  3. Ne beszéljen evés közben, teli szájjal.
  4. Ne tegye a kezét a szája elé.
  5. Ne fordítson hátat a kollégájának, amikor beszél / prezentál valamit / oktatja őt.
  6. Ne szólítsa őket akkor, amikor hátal állnak Önnek.

Egy elfogadóbb, nyitottam munkakörnyezet mindenki számára haszonnal jár!

Van halláscsökkenéssel élő kolléga, akinek hasznos lehet egy hallásvizsgálat?

Kollégáink ingyenesen elvégzik a hallásvizsgálatot, így fény derül arra, kell-e valamilyen hatékony megoldás a problémára!

A képek forrása: Oticon

Szólj hozzá