Szülők és a hallás

Lepje meg szüleit egy halláscentrum látogatással!

Hogyan tudja legjobban kifejezni szeretetét a szülei iránt? Ha törődik az egészségükkel, de ennek fontos része a hallás egészsége. Lepje meg  őket egy halláscentrum látogatással is! 6 erős érvünk is van amellett, hogy miért figyeljen oda fokozottan szülei hallására!

A korral egyre magasabb a halláscsökkenés kockázata!

Az időskori hallásvesztés valójában már fiatal korban elkezd kialakulni, amikor a mindennapi hanghatásoktól a belső fülben lévő szőrsejtek elkezdenek elfáradni, majd lassanként elpusztulni. Egyénenként eltérő, hogy mikor alakul ki komolyabb hallásvesztés a szervezet természetes elöregedése során. Van, aki egészen fiatalon szembesül a hangok hiányával, míg mások 50-60 év felett tapasztalják meg, hogy egyes hangok eltűntek a környezetükből. Éppen ezért fontos, hogy még időben elcsípjük szüleinknél ezt a pillanatot, hogy időben megkezdődhessen a hallásgondozásuk!
A kezeletlen halláscsökkenés ugyanis komoly életminőségi romlást okoz az érintetteknél.

Az aktív élet alapja a jó hallás

Ha szeretné, hogy szülei még sokáig aktív életet élhessenek, olyat, amely során megvalósíthatják családi, munkabéli és a nyugdíjas évek vágyait, mindenképpen kerítsen sort évente egy halláscentrum dolgozói által elvégzett hallásszűrésre! A jó hallás a zökkenőmentes kommunikáció feltétele, ami pedig ahhoz szükséges, hogy az élet minden területén lelkesen, aktívan, teljes erővel vehessen részt.

Gondoljon csak bele! Még egy egyszerű szabadidős programhoz is szükség van jó hallásra és jó hangulatú beszélgetésre.

Tegyen róla, hogy ezt szülei is sokáig megélhessék!

A jó hallás elengedhetetlen az unokákkal és a családdal való jó kapcsolathoz

Az időskori nagyothallás első tünetei abban nyilvánulnak meg, hogy az érintettek a társas helyzetekben küszködnek a kommunikációval. A háttérzaj, a családi zsivaj megnehezíti a szeretteikkel történő beszélgetést. Mivel a gyerekek beszéde még kiforratlan, valamint magas frekvencián is szólnak, ugyancsak nehézséget okoz a megértésük. Ez általában azzal jár, hogy az idősödő szülő csendesebbé válik, visszahúzódik, gyakran visszakérdez.

Ne várja meg, míg idáig fajul a dolog!

A kezeletlen halláscsökkenés demenciához vezethet!

A demencia számos idősödő ember rémálma, de kialakulásának elkerülésében segíthet a jó hallás! A hallásunkon keresztül rengeteg információhoz jutunk. A számos, fülünkön keresztül befutó információ tartja frissen elménket, így aztán, ha elesünk ezektől, annak negatív következményei lehetnek kognitív folyamatainkra. Eleinte szétszórtság, dekoncentráltság formájában tapasztalhatjuk ezt, és ha a hallásvesztés kezeletlen marad, akár demencia is lehet belőle.

Foglalkozzon szülei hallásával, hogy gondolkodásuk még sokáig friss maradjon!

Elkerülheti a depressziót

Ha nem tudunk kommunikálni a környezetünkkel, egy idő után mind a hallásvesztésben érintett, mind a környezete elveszíti a türelmét. Ez pedig lassacskán eltávolodáshoz vezet. Az elmagányosodás és az elszigetelődés pedig komoly kockázatot jelent, a negatív érzések egy idő után depresszióvá fajulhatnak.

A hallásvesztés felfedezésével és kezelésével azonban ez elkerülhető!

Biztonságosabb életet élhetnek

A hallásunk nem pusztán a kommunikáció miatt alakult ki az evolúció során, hanem azért, hogy környezetünk hangjainak begyűjtésével felhívja a figyelmünket a ránk leselkedő veszélyekre. Jelzi, ha túl közel van hozzánk egy autó, hogy ne lépjünk le a járdáról. Figyelmeztet, ha szól a tűzjelző, hogy hagyjuk el a helyszínt. De pusztán a tűzhely ropogása is ébren tart bennünket, hogy folyamatosan figyelnünk kell rá.

Ha ezeket szülei nem érzékelik megfelelően, az bizony azt is jelenti, hogy könnyebben válhat egy szerencsétlen baleset áldozatává is!

Bízza ránk szülei hallását!

Ha szeretne meggyőződni róla, hogy milyen szülei hallásállapota, kísérje el őket hozzánk egy halláscentrum látogatásra! Mi ingyen megvizsgáljuk a hallásukat, és beigazolódott gyanú esetén teljes körű ellátásban részesítjük őket!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá