Tábor, amiről hallani kell

Hali-tali tábor

Milyen a jó tábor? Amikor szép környezetben elfelejthetjük a mindennapok gondját-búját, s amikor olyanokkal vagyunk, akik megértenek és szeretnek minket, ráadásul, ha közben még jól is szórakozhatunk. A már hagyományosnak tekinthető Hali-tali Táborban minden adott ahhoz, hogy az oda érkező hallássérült fiatalok jól érezzék magukat!

Nyári táborokból tizenkettő egy tucat, lehetne mondani. A Hali-tali Tábor azonban semmiképpen sem illeszthető be egyik skatulyába sem. Hallássérült fiatalok érkeznek immár harmadik éve az egy hetes táborba, ahol sorstársaikkal közösen a nyaralás mellett önfejlesztő és tájékoztató előadásokon, kihívásokkal teli kalandokon és közösségépítő programokon vehetnek részt.

Szeretnénk segíteni

Szervező és előadóHárom évvel ezelőtt, az első Hali-tali Tábor ötletét és törekvéseit megismerve a Mediszintech Kft. is a szervező „A Hallás Társasága” Alapítvány mellé állt, hiszen hallókészülék és hallásjavító eszköz-forgalmazóként cégünk is kiemelten fontosnak tartja a hallássérült fiatalok támogatását. Azóta is töretlen a kapcsolat, ennek megfelelően előadóként idén is részt vettünk a táborban. Az ilyen alkalmak remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy bemutathassuk az érdeklődő fiataloknak a hallókészülékekkel és implantátumokkal kapcsolatos legújabb technológiai újdonságokat.

Előadónk

Enreiter Ádám előadásaIdén az Oticon hallókészülékeink és chochleáris implantátumok termékmenedzsere, Enreiter Ádám tartott előadást Az implantátumok jövője címmel. A dán Oticon, mint a világ egyik vezető hallásrehabilitációs technológiákkal foglalkozó cége, rendkívül nagy anyagi és emberi erőforrásokat fektet a kutatás-fejlesztésbe. Így mindig van bőséges alapanyag a hallás világával kapcsolatos újdonságokról szóló előadásokhoz. Ádám, aki okleveles fizikatanárként diplomázott az ELTE-n és jelenleg is több témában végez kutatásokat egyetemi kooperációban, már tíz éve foglalkozik hallással, hallásdiagnosztikával és hallásrehabilitációs technológiákkal, és hivatásaként tekint a hallássérültek és az őket gondozók, gyógyítók segítésére, az ellátás emberközpontúbbá tételére.

Valószínűleg a fiatalok is érezték az őt hajtó lelkesedést, mert az elején a még talán kicsit távolságtartó figyelmet hamar felváltotta az aktív részvétel.

A fiatal hallássérültek az előadás után számos, őket érdeklő és aktuális kérdést tettek fel kollégánknak az implantátumokkal kapcsolatban: például, hogy mennyire érinti azok beszerzését és beültetését a jelenlegi koronavírus-világjárvány, hogy vajon miért tart annyi ideig egy ilyen eszköz tervezése és engedélyeztetése, vagy, hogyan fejleszthetik az implantátummal rendelkezők az olyan képességeket, mint a beszédértés a telefonálás során.

Akiknek mindez köszönhető

Szemmel láthatóan elégedetten nézte a fiatalok érdeklődését a tábor egyik főszervezője, Tóth Attila is, akinek elkötelezettsége, lelkesedése és kitartása nélkül – ahogy azt mondani szokták – ez a tábor nem jöhetett volna létre.

Attila öt éve döntötte el, hogy szeretne ő is visszaadni valamit mindabból a törődésből, amit élete első felében a társadalomtól kapott.

Egy hallássérült barátjával beszélgetve kezdett rádöbbenni, milyen nehézségekkel és kihívásokkal kell azoknak élniük, akiknek nem adatott meg az ép hallás. Ekkor körvonalazódott a fejében az ötlet, hogy a hallássérült embereknek és azok hozzátartozóinak fog segíteni. Első lépésként hallássérült barátjával egy tudásbázist kezdtek el kiépíteni. Nagy probléma ugyanis, hogy a különböző hallókészülék-gyártók a hallásjavító eszközök funkcióit más és más elnevezéssel hozzák forgalomba. Így a hallássérültek nem tudják a készülékeket úgy összehasonlítani, ahogy mondjuk azt egy telefon vásárlása előtt tennénk.  Az adatbázis kiépítésével párhuzamosan próbavásárlásokat kezdtek el tartani szerte az országban. Így valódi ügyfelek tapasztalatainak közzétételével segítették a hallássérülteket a döntésben és a választásban.

Ahogy Attila egyre több hallássérült emberrel és a velük foglalkozó szervezettel ismerkedett meg, úgy bővült a tevékenységek köre. Megalakult a Csendetlenkedő csoport, amely a hallássérült gyerekek szüleit hozza össze és segíti. Majd a Tudatos Nagyothallók szervezete és természetesen a fiatal hallássérülteket támogató Hali-tali Tábor is.

A tábor ma

Ez a tábor, mely 3 éve még csak négy napos volt, mostanra már egy egész hetes programot kínált. Idén Fonyódon, egy gyönyörű panorámás helyszínen vehettek részt a 18-30 év közötti fiatalok. A programokat Attila és Puha Andi, a tábor másik főszervezője az előző évi résztvevők visszajelzéseit figyelembe véve válogatják össze. Így azok a lehető legjobban segítik a hallássérült fiatalokat a mindennapi problémák megoldásában. Sikeres üzletemberek és vállalkozók adnak nekik tanácsot, hallássérültekkel foglalkozó szakemberek hoznak értékes megoldásokat a nap mint nap felmerülő akadályok leküzdéséhez, vagy például oktatásban dolgozók mesélik el a fiataloknak, mit kell tenniük, hogy könnyebben letehessék a vizsgákat.

Attila és Andi nagyon kemény munkával elérték, hogy ma már számos lelkes hallássérült egykori és jelenlegi táborozó segíti, hogy a Hali-tali Tábor hosszú ideig várhassa és segíthesse a hallássérülteket.

Mi pedig továbbra is támogatni szeretnénk őket is és a lelkes fiatalokat is abban, hogy megtalálják azt az utat, ami legjobban illik hozzájuk és amiben – akár hallássérültként is – ki tudnak teljesedni.

A képek forrása: Unsplash, Oticon

Szólj hozzá