5 szuper program Valentin napra, ami halláscsökkenéssel is élvezhető

Nem tudod, mi legyen a Valentin napi ajándék? Mit szólnál egy randihoz, amit nagyothallóként is élveznél?

A Valentin napról mindenkinek megoszlik a véleménye, van, aki szereti, nagy feneket kerít neki, és van, akit hidegen hagy. Bármelyik táborba is tartozunk, egy dolog biztos: különleges módon ünnepelni azt, hogy ott vagyunk egymásnak, mindig jó érzés, mindegy, hogy az év melyik napján tesszük.

Halláscsökkenéssel azonban fennáll az a lehetőség, hogy a randik varázsa nem a régi: az étteremben kínos beszélgetni, mert rosszul hallunk a háttérzaj miatt, a programok egy része kiesik, mert jól kell hozzá hallani. De az igazság az, hogy nem kell lemondanunk semmilyen élményről!

Mindennek van nagyothalló-barát verziója, vagy létezik olyan technológiai megoldás, amivel újra élvezhetjük azokat, akárcsak régen!

De nézzük csak meg közelebbről, hogy mik a lehetőségek!

Irány a mozi!

Tény és való, hogy a mozifilmeket nehezebb akkor élvezni, ha nem halljuk jól a filmben elhangzó párbeszédeket. Keserédessé tudja tenni az élvezetet az, ha lemaradunk a poénról, vagy bosszant, hogy nem értettük, mit mondott a főszereplő. Ezt azonban több módon is kiküszöbölhetjük.

Egyrészt elmehetünk feliratos filmre is, ahol a hang mellett a szövegre is támaszkodhatunk, és érdemes az ülőhelyet középre foglalni, hogy a hallókészülékünkkel jól érzékeljük a hangokat!

Ugyanakkor, ha nem találunk semmilyen számunkra megfelelő filmet, akkor keríthetünk egy mozi estet otthon is: a lényeg, hogy adjuk meg a módját! Legyen kéznél mindenféle finomság, és helyezkedjünk el kényelmesen, puha párnák között!

Ráadásul léteznek már olyan hallókészülékek, amelyek képesek vezeték nélkül kapcsolódni a laptopunkhoz és a tévénkhez, aminek köszönhetően a film hangjai erőteljesen, tisztán hangzanak majd a fülünkben a hallókészüléken keresztül!

Ez már jelentősen megkönnyíti azt, hogy élvezhessük, hallhassuk, és érthessük is a kedvenc filmünket.

Romantikus vacsora kettesben

Egy finom, különleges vacsora egy különleges helyen mindig jó döntés, ha randevúzunk! Sokan szeretnek új ízeket kipróbálni, mások a jól bevált helyeikhez ragaszkodnak, a hallókészülékes szerelmeseknek pedig ezek mellett jóval fontosabb az, hogy olyan helyen egyenek, ahol tudnak beszélgetni is.

Egy étteremben szinte mindig van háttérzaj: zene, a beszéd duruzsolása, csörömpölés, ami igencsak megnehezíti a beszéd megértését, de természetesen itt is vannak alternatívák! Megpróbálhatunk keresni egy olyan helyet, ahol kis létszámú vendégeket fogadnak, és csendesebb. Kérhetjük, hogy halkítsák le a zenét, vagy ülhetünk az étterem egy csendesebb részére.

Megkérhetjük az audiológusunkat is arra, hogy állítson be egy olyan programot a hallókészülékünkben, amelyre átválthatunk az étteremhez hasonló zajjal járó helyeken.

Egy jó hallásgondozó képes az elmondásaink alapján olyan beállításokat végezni a hallókészüléken, amelynek köszönhetően a zajos helyeken jobban érthetővé válik a beszéd.

Végső soron pedig otthon is főzhetünk együtt: kipróbálhatunk egy új receptet, különleges terítéket tehetünk az asztalra, és a zenét is úgy szabályozhatjuk, ahogy nekünk megfelel!

Egy kis szerepjátékkal fűszerezett vacsora?

Izgalmas program lehet egy olyan három fogasos vacsora, amelyet a barátaitokkal együtt költötök el, miközben mindenki szerepet játszik, hogy a beszélgetések során kiderítse a másik titkait. A rejtélyes vacsora néven futó szerepjátékos vacsorák közkedveltek a párok között, de halláscsökkenéssel kihívást jelenthet követni azt, hogy ki mit mond. Ám egy adó-vevő megoldhatja ezt a problémát.

Ezt a hallókészüléket kiegészítő kommunikációs eszközt csak le kell tennünk az asztalra, hogy elvégezhesse a dolgát: az adó-vevő felismeri a környezet beszédhangjait, elemzi azokat, és kiemeli a számunkra releváns hangokat úgy, hogy letisztogatja róla a felesleges, zavaró zajokat.

Mivel az adó-vevő vezeték nélkül képes kapcsolódni a hallókészülékhez, a tiszta, erőteljes hang a fülünkben kristálytisztán hallatszik majd, ami jócskán megkönnyíti azt, hogy követni tudjuk, miről folyik éppen a szó.


Ha nincs még ilyen kommunikációs eszközünk, akkor ideje, hogy megsúgjuk a párunknak, hogy milyen Valentin napi ajándék okozna számunkra örömet. A hozzájárulás egy adó-vevőhöz vagy egy vezeték nélküli kapcsolódásra alkalmas hallókészülékhez a közös életünket is könnyebbé teheti: nem lesz többé stressz a telefonálás, tudunk beszélgetni zajos helyeken,

nézhetjük kedvenc sorozatunkat, könnyebbé válik a kommunikáció az élet minden területén – ez csak jó hatással lehet társas kapcsolatainkra és párkapcsolatunkra!

Legyen a főszerep az együtt cselekvésé!

Egyáltalán nem muszáj olyan programot választani, ahol jelentősen kell támaszkodnunk a hallásunkra! Válasszunk olyan programot, ahol a nézelődésé és a cselekvésé, élményé a főszerep, a kommunikáció pedig háttérbe szorul!

Nézzünk meg egy kiállítást, menjünk el egy wellness hétvégére, kipróbálhatjuk a minigolfot vagy elmehetünk megnézni egy előadást, ahol a látvány dominál a beszéd helyett. Az együtt töltött idő is kincset ér a mai rohanó világban: éljünk vele!

Tegyen egy próbát az új technológiával!

Ha úgy érezi, hogy szüksége lehet a vezeték nélküli technológia nyújtotta segítségre, de bizonytalan abban, hogy biztosan ki tudja-e használni az előnyeit, akkor jöjjön el valamelyik Audiopontunkba, és próbálja ki személyesen, mennyit javul a hallása a segítségével!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá