Vezeték nélküli hallókészülék – Kell nekem ilyen?

Régebben  a nagyméretű hallókészülékek jelentették az egyetlen választható megoldást szinte minden halláskárosodásban szenvedő számára. A Bluetooth technológia megjelenésével viszont elérhetővé vált egy tejesen új hallási élmény.

Miben más egy vezeték nélküli hallókészülék?

A Bluetooth technológiával működő vezeték nélküli hallókészülékek diszkrétek, intelligensek, valamint nagyszerű képességeik révén különféle elektronikai eszközökkel és egyéb mindennapi vezeték nélküli tartozékokkal kapcsolhatók össze.

A technológia magas frekvenciájú rádióhullámokat használ az adatok interferencia és biztonsági kockázatok nélküli továbbítására. Mára a Bluetooth kapcsolattal rendelkező termékek széles skálája elérhető mindenki számára – beleértve a mobiltelefonokat, zenelejátszókat, számítógépeket, táblagépeket és televíziókat is.

Hogyan működik a vezeték nélküli hallókészülék?

A vezeték nélküli kapcsolat a hallókészülékekben két összetevőből áll. Az első feladata az, hogy egy pár hallókészülék két tagja képes legyen kommunikálni egymással. Az általuk összegyűjtött információkra támaszkodnak és képesek a beállításokat akár automatikusan is módosítani. Így a fej két oldalán ülő hallókészülékek csapatként működnek együtt, hogy maximalizálják viselőjük hallási élményét. Ez különösen akkor szükséges és előnyös, ha valaki zajos környezetben tartózkodik.

A Bluetooth által működő vezeték nélküli hallókészülékek második fontos jellemzője, hogy a készülékek képesek a külső eszközökkel történő vezetéknélküli kommunikációra. Ez azt jelenti, hogy a hallókészüléket például hangosíthatja, programot válthat rajta egy kis távirányító segítségével, vagy használhatja úgy hallókészülékeit, hogy zenelejátszójából vagy a TV-ből a hangok közvetlenül a hallókészülékekbe jussanak. Így egyszerűen hozzáférhet a beállításokhoz, lebonyolíthat telefonhívásokat és streamelhet zenét kedvenc eszközeiről.

A vezeték nélküli hallókészülékek a TV-hez is csatlakozhatnak, így Ön kényelmes hangerőn tudja élvezni a filmeket anélkül, hogy a hangerején változtatni kellene vagy ezzel zavarna másokat.

A vezeték nélküli hallókészülékek előnyei

A Bluetooth hallókészülékek lehetőséget adnak arra, hogy újra élvezni lehessen  azokat a hangokat, élményeket, amelyek korábban – még a hallásromlást megelőzően – természetesek voltak. Azért léteznek, hogy megkönnyítsék a hallássérültek életét és megoldást nyújtsanak azokra a hétköznapi esetekre, melyek a halláskárosodás következtében nehézkessé, frusztrálóvá váltak.

  1. Jel-zaj arány beállítás

A vezeték nélküli hallókészülékek esetében a hasznos és a zavaró hangok kedvezőbb aránya miatt  jelentősen jobb hangminőséget és ezáltal jobb hangélményt is biztosítanak. Számos vezeték nélküli hallókészülék a technológia használatával működtetett olyan funkciókkal van ellátva, mint például:

  • az impulzuszaj csökkentése;
  • a szélzaj csökkentése;
  • a digitális zajcsökkentés,
  • a fejlett zajcsökkentés.
  1. Személyre szabott beállítások

Ahogy környezeti zaj változik a különböző földrajzi vagy élethelyzetekben, úgy változik az is, hogy milyen segítségre lehet szüksége a hallókészülékétől. A vezeték nélküli hallókészülék technológiája lehetővé teszi például azt is, hogy nyilvános helyeken, mobiltelefonálás közben is megértse a beszélgetéseket anélkül, hogy a füléhez kellene tartania a telefont.

  1. Többféle kapcsolat

Tévézés: Korábbi kutatások alapján bizonyítást nyert, hogy a hallássérültek gyakran jobban megértik a tévét fejhallgatóval. A vezeték nélküli hallókészülék esetében a TV hangjának közvetlenül a Bluetooth hallókészülékére történő streamelésével nemcsak a TV hangszórói és a füle között előforduló visszhangot szünteti meg, hanem a fejhallgató szükségességét is.

Telefonbeszélgetések: A hallókészülékkel történő telefonálás nehézkes és kevésbé kényelmes. A Bluetooth hallókészülék megkönnyíti és stresszmentessé teszi a telefonos beszélgetést is.

Zenehallgatás: A vezeték nélküli hallókészülékekkel anélkül lehet zenét, rádiót hallgatni, hogy fejhallgatót kellene viselni.

  1. Családi, baráti kötelékek megőrzése

Azokban a helyzetekben, ahol nagyobb a zaj, nehezebbé válik a beszédértés is, ezért a halláskárosodással élők kevésbé veszik fel a mobiltelefont és beszélgetnek egymással annak használatával. Ez gyakran vezet elszigetelődéshez, elmagányosodáshoz.

A vezeték nélküli hallókészülék előnye, hogy gyorsabban vezérelhető, így a háttérzaj megjelenésekor, akár automatikusan is módosíthatók a hallókészülék beállításai, ezáltal ugyanolyan egyszerűen telefonálhat a belvárosban, mint otthon a kanapén ülve.

A legmegfelelőbb hallókészülék megtalálása

A vezeték nélküli hallókészülékek beállítása gyártótól és modelltől is függ, amelyről halláscentrumok szakemberei tudnak közelebbi felvilágosítással szolgálni.

A többi otthoni elektronikához, például a mobiltelefonhoz hasonlóan a Bluetooth is 2,4 GHz-es kapcsolatot használ az adatok cseréjéhez vagy az eszközök közötti kommunikációhoz – a kábelek, vezetékek helyett. Ehhez azonban az eszközöket párosítani kell egymással annak érdekében, hogy tudjanak egymással kommunikálni.

Egy teljesen új hallási élmény!

A legcélszerűbb, ha az induláshoz felkeresi audiológusát, aki segít a választásban és a beállításban is.

Jelentkezzen be az Önhöz legközelebbi hallásközpontba, válasszon a vezeték nélküli hallókészülékek közül, hogy élete újra élményekkel, tiszta hangokkal teljes lehessen.

Szólj hozzá