Wellness hétvége kisokos nagyothallóknak

A vízálló hallókészülék nem azt jelenti, hogy fürödhetünk vele!

Télen nincs kellemesebb, relaxáló tevékenység annál, mint nyakig elmerülni a forró medencében. Ezért is választják sokan téli pihenésnek a wellness-hétvégét, ám nagyothallóként és hallókészülék viselőként nem csak azt kell végiggondolnunk, hogy mit pakoljunk a táskánkba, hanem azt is, hogyan előzhetjük meg a fülgyulladást és az esetleges hallókészülék problémákat. Például, tényleg vízálló a hallókészülék?

Hallókészülék viselőként hajlamosabbak lehetünk a fülgyulladásra!

Tévhit, hogy a vízben lévő kórokozók a felelősek a wellness hétvégén szerzett fülgyulladásért! Valójában a problémát az okozza, hogy a fülbe jutó víz felpuhítja, ezáltal védtelenebbé teszi a hallójárat felszínét, így a kórokozók könnyebben megtelepednek rajta, különféle fülgyulladásokat kialakítva az arra hajlamosabbaknál.

Mivel hallókészülék viselőként ki-be tesszük a hallásjavító eszközünket a fülünkbe, az illesztéken és az ujjainkon keresztül könnyen bevándorolnak a baktériumok a hallójáratunkba.

A hallókészülék pedig lezárja a fülünket, ezért az szellőzni sem tud, a befülledt hallójárat így remek táptalaja lesz a gombás fertőzéseknek.

Éppen ezért érdemes fokozottan odafigyelnünk fülünk higiéniájára a wellness hétvégéken. Megakadályozhatjuk, hogy a víz bejusson a fülünkbe, ha uszodai füldugót használunk úszás közben. Mielőtt behelyeznénk a hallókészüléket a fülünkbe, mindig töröljük át erre a célra kifejlesztett speciális tisztítószerrel, hogy minimalizáljuk annak az esélyét, hogy kórokozót viszünk be a fülünkbe! Ugyancsak jó megoldás, ha UV-sugárzással működő szárítógépet használunk, az UV-fény ugyanis fertőtleníti is a hallókészülékeinket. Ezeket az eszközöket Audiopontjainkon helyben beszerezheti!

Nagy lehet a késztetés, hogy a vízből kijőve kitöröljük a fülünket fülpiszkálóval, de ne tegyük!

Ezzel csak felsértjük az egyébként is felpuhult halljáratot, a mikrosérülésekbe pedig könnyebben betelepednek a baktériumok. Ehelyett inkább puha törölközővel töröljük ki a fülkagylónkat, és várjuk meg, míg magától megszárad. Csak a száraz fülbe helyezzük vissza a hallókészülékeket!

A hallókészüléket is óvni kell

Mivel a hallókészülék éppen olyan elektromos eszköz, mint a telefon vagy a karóra, ezért arra is érvényes, hogy a működésében komoly károkat szenvedhet, ha víz kerül bele vagy tartósan párának van kitéve. Éppen ezért fokozottan óvnunk kell a nedvességtől egy wellness hétvége alatt is!

Tudjuk, hogy bizonyos órák vagy telefonok már vízállóak, ami termékenként mást és mást jelent. Van, amelyik több méter merülést is kibír hosszabb idő alatt, van, amivel úszni is lehet, és van, amelyik éppen csak annyit, hogy kikapjuk a vízből, ha már sikerült beleejtenünk.

A vízálló hallókészülék abban az értelemben nem vízálló, hogy elmerüljünk vele a víz alá, vagy hogy nyugodt szívvel benne hagyjuk a gyermekünk fülében, miközben a medencében pancsol. Már csak azért sem, mert ha a hallókészüléknek nem is esik baja, az elem azonnal tönkremegy, ahogyan érintkezik a vízzel.

A hallókészülék vízállósága sokkal inkább azt a célt szolgálja, hogy a nedves, vizes körülmények mellett is jól tudjon működni, és problémamentesen kibírja azt a hat évet, ami után újra igényelhetünk támogatás mellett egy másik hallókészüléket.

Milyen szabályokat érdemes betartani wellness idején?

  • Ha lehet, tartózkodjunk a vízben hallókészülék nélkül!
  • Masszázs és szauna idejére is vegyük ki a fülünkből a hallókészüléket, a meleg, a pára, a krémek és az olajok nem tesznek jót a készüléknek!
  • Mindig szárítsuk ki a hallókészüléket szárítógépben a nap végén, hogy teljesen száraz legyen!

Ne irritálja a fülünket az illeszték!

Ha fülfertőzést nem is szerzünk, a fül bőre nagyon érzékeny a környezeti behatásokra. Az illeszték folyamatos érintkezése a füllel nem mindenki számára kellemes érzés, előfordulhat irritáció, allergiás reakció vagy fülviszketés.

Amellett, hogy megnézzük, nem az illeszték anyaga okozza-e a problémát, az irritáció kialakulásának esélyét csökkenthetjük azzal, ha behelyezés előtt mindig megtisztítjuk az illesztéket!

Ha megtörtént a baj…

Akkor sem kell azonnal kétségbe esni! Vegyük ki a hallókészüléket a fülünkből, távolítsuk el belőle az elemet, majd töröljük szárazra. Azonnal tegyük be a készüléket a párátlanítóba, és hagyjuk, hogy az végezze a dolgát. Ha szerencsénk van, a szárítás után már használhatjuk is a hallókészüléket! Azonban, ha ez nem segített, haladéktalanul menjünk vele a szervizbe.

Segítünk megfelelő hallókészüléket találni

A hallókészülékek nem egyformán csepp-és vízállóak. Mindig érdeklődjön afelől, hogy a kiszemelt darab milyen minősítéssel rendelkezik vízállóság szempontjából! Ez azért is olyan fontos, mert ha gyakran van vízközelben, vagy sokat sportol, érdemes ebből a szempontból strapabíróbb készüléket választania! Mi erre is odafigyelünk, ha hallókészüléket keres nálunk! Jöjjön el hozzánk, segítünk az életviteléhez megfelelő típust találni!

A képek forrása: 123RF

Szólj hozzá